Србачки одборници одобрили улагања: Обновљени путеви и укроћени потоци за миран сан мјешта

Дејан Јовичић
Србачки одборници одобрили улагања: Обновљени путеви и укроћени потоци за миран сан мјешта

Србац - Прашњави и блатњави путеви, несташица воде, те зебња због сваке јаче кише која буди страх од поплава, за многе становнике општине Србац ускоро би требало да постану прошлост, јер је планом капиталних инвестиција предвиђено рјешавање ових проблема.

За реализацију овог документа биће издвојено 2,67 милиона КМ, а сви планирани пројекти би требало да буду завршени до краја ове године, одлучили су одборници србачког парламента на посљедњем засједању.

Највише новца, односно 2,52 милиона биће обезбијеђено грантовима Владе РС и других донатора, док ће око 150.000 КМ обезбиједити општина Србац и грађани.

- План капиталних инвестиција је усклађен са буџетом и предвиђа добијање неповратних средстава од републичких институција, јер је стање у општини такво да немамо могућности да самостално финансирамо ове инвестиције - рекао је начелник општине Србац Млађан Драгосављевић.

Овим документом је планирана реализација осам пројеката, од којих ће само за два бити потребно издвојити око два милиона марака. У питању су реконструкција и модернизација путева Црнаја - Мартинац и Осовица - Лепеница.

- Реконструкцијом пута од Црнаје до Мартинца преко насеља Шешковци излазимо на аутопут Бањалука - Прњавор, што је веома важно јер у Црнаји имамо индустријску зону. Након асфалтирања пута Осовица - Лепеница повезаћемо се још снажније са околним општинама и омогућити бржи долазак до манастира Осовица, који сваке године посјети неколико хиљада вјерника - рекао је Драгосављевић.

Планом капиталних инвестиција предвиђена је и санација локалних путева у Каоцима и Влакници, као и градња дистрибутивног дијела цјевовода Жупски Разбој - Ћукали.

Драгосављевић истиче да план предвиђа реализацију још два важна пројекта која ће бити реализована уз помоћ УНДП-а БиХ, те организације "ЛИР Еволуција" и Европске уније.

- Ријеч је о изради обалоутврда код рјечице Повелич, измуљивању канала Горња Ина, те уређењу корита водотока у дужини од три километра у Каоцима, Кобашу и Српцу, а све с циљем смањења ризика од поплава - каже Драгосављевић.

Новац који ће издвојити општина Србац за ове намјене биће прикупљен највећим дијелом од посебних водних накнада, као и накнада за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе у износу од 75.000 марака.

Растерећен буџет

Млађан Драгосављевић је казао да је усвајањем одлуке о дугорочном задужењу путем треће емисије обвезница општински буџет растерећен и створени услови за капитална улагања.

- Овим задужењем ћемо краткорочне обавезе претворити у дугорочне и тиме створити простор за улагање у развој инфраструктуре - рекао је Драгосављевић.

Пројекти из Плана капиталних инвестиција - вриједност у маркама

Реконструкција пута Црнаја - Мартинац 1,1 милион

Реконструкција пута Осовица - Лепеница 950.000

Реконструкција пута у Илићанима 280.000

Изградња цјевовода Жупски Разбој - Ћукали 170.000

Реконструкција пута у Каоцима 80.000

Уређење канала и израда обалоутврде 55.033

Уређење корита водотока 33.832

Реконструкција пута у Влакници 10.000

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана