Србачки Комуналац пред издисајем

Цвија Мркоњић
Србачки Комуналац пред издисајем

Србац - Предузећу "Комуналац" из Српца понестаје новца за одвоз смећа на регионалну депонију надомак Бањалуке, због чега његови челници упозоравају да би град могао бити затрпан отпадом.

Проблем је настао након затварања депоније у Српцу, послије чега је "Комуналац" принуђен да сав отпад одвози на регионалну депонију у Рамићима.

- Новца имамо све мање, а трошкови одвоза смећа у Рамиће су велики. Ако у наредних мјесец не буде ријешен овај проблем, могло би доћи до колапса и затрпавања града чврстим отпадом - казао је помоћник директора "Комуналца" Бранислав Савић.

Додаје да су свакодневни трошкови одвоза отпада у Рамиће довели предузеће у веома тешку финансијску ситуацију.

- Само један одлазак у Бањалуку кошта око 510 КМ. Мјесечно прикупимо и одвеземо више од 200 тона отпада и само за трошкове улаза на депонију издвојимо више од 6.500 марака. Трошкови горива и амортизације за камионе старе више од 30 година износе још толико - истакао је Савић.

Одлагање смећа на србачку депонију, удаљену два километра од центра града, прије мјесец и по је забранила Републичка управа за инспекцијске послове. Иако је депонија смјештена у близини ријеке Врбас и уз насеље, на њој је годинама одлагано смеће. Мјештани су негодовали због несносног смрада, а у више наврата непознате особе су палиле депонију, што је додатно погоршавало проблем.

- У посљедњих шест мјесеци смо константно суочени са проблемом депоновања отпада. Из ужег градског језгра га купимо три пута седмично, а из сеоских подручја на сваких 15 дана. Уз то имамо проблеме са слабом наплативошћу, што додатно отежава ситуацију - каже Савић, који поручује грађанима да покажу разумијевање за овај проблем и плаћају рачуне на вријеме.

Буџет "Комуналца" на годишњем нивоу износи 450.000 марака, што није довољно за функционисање предузећа, а посебно након затварања србачке депоније. У "Комуналцу" истичу да им пријети гашење уколико не добију подршку и да би у том случају за одвоз смећа предузећу из неке друге општине морало бити издвојено готово дупло више новца.

Пијесак

Комуналци су проблем са смрадом који се шири са градске депоније покушали да ријеше тако што су је прекрили хиљадама кубика пијеска. Послије тога није било већих притужби грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана