Србачки Комуналац грца у дуговима

Данијела Стоканић
Србачки Комуналац грца у дуговима

Србац - Лоше пословање и недомаћински однос дојучерашњег руководства србачког комуналног предузећа "Комуналац", чије су укупне обавезе премашиле 600.000 КМ, довеле су ову фирму до ивице пропасти.

Колико је ситуација озбиљна потврђује и чињеница да је овом предузећу прије више од десет дана због дуга за одлагање отпада на регионалној депонији, блокиран рачун.

Осим тога, због дуговања за порезе и доприносе од 360.000 КМ, ово предузеће би се могло суочити и са блокадом од стране Пореске управе РС. Ту су и обавезе према добављачима од 100.000 марака.

Новоизабрани директор "Комуналца" Богољуб Билановић истиче да траже начин како да ријеше ова дуговања да би предузеће спасили, јер укупне обавезе, које су премашиле пола милиона КМ, готово су изједначене са њиховим годишњим приходима.

- Због дуга од 30.000 КМ према бањалучком предузећу "Деп-от" прије више од десет дана нам је блокиран рачун. Платили смо трећину дуга, док ћемо остатак, у договору са директором бањалучке депоније, измирити уз помоћ репрограма - рекао је Билановић, који је на челу овог предузећа био и у периоду од 2005. до 2012. године.

- Настајаћемо да у наредном периоду, уз помоћ локалне власти и кредита, стабилизујемо финансијско стање у овом предузећу. Међутим, судећи према садашњој ситуацији, за то ће нам требати много времена - рекао је Билановић.

Према ријечима директора "Деп-ота" Нове Грујића, дуговање србачког "Комуналца" датира из 2015. године. Он је потврдио да је уплаћена трећина дуга, као и да су они банци дали зелено свјетло да одблокира рачун србачког предузећа.

- Сарадња са бившим директором "Комуналца" Ненадом Радомиром била је јако лоша, готово никаква. Он се уопште није удостојио да дође да бисмо ријешили проблем. Осим тога што није плаћао рачуне, на своју руку је обуставио и довоз отпада на депонију - рекао је Грујић и додао да је Радомир говорио да га није брига за дугове, јер ће "ионако послије избора на његово мјесто доћи неко други".

Бивши директор Радомир у петак није желио да коментарише лошу финансијску ситуацију у овом предузећу.

Билановића, који је кадар СНСД-а, прије четири године смијенила је претходна власти, када је на његово мјесто именован кадар НДП-а Ненад Радомир.

Уређење градског језгра

Један од првих потеза које је Богољуб Билановић повукао након поновног доласка на чело србачког предузећа, било је уређење ужег градског језгра. Радници "Комуналца" тако ових дана, у сарадњи са општинском управом, саде око 58 садница на платоу испред зграде општине и на важнијим раскрсницама у центру града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана