Србачки Дом пензионера чека ново рухо

Дејан Јовичић
Србачки Дом пензионера чека ново рухо

Србац - Дом пензионера у Српцу, који није реконструисан од 1975. године, могао би коначно добити нови изглед уколико се постигне договор општинског Удружења пензионера са Фондом пензијско-инвалидског осигурања РС, у чијем власништву је овај објекат.

Предсједник Удружења пензионера Србац Остоја Ромић рекао је да се дом налази у изузетно лошем стању и да се што прије мора реконструисати.

Он истиче да највећи проблем у овом тренутку представљају неријешени власнички односи јер се објекат и даље води као власништво Фонда ПИО.

- Још прије неколико година тражили смо да се ријеши ово питање, а наш приједлог је да се објекат пренесе у власништво општине, која би након тога дала простор нашем удружењу на коришћење. Добили смо и обећање премијера РС Радована Вишковића да ће се овај проблем ријешити у нашу корист, што жељно ишчекујемо - казао је Ромић.

Секретар удружења Славко Малешевић рекао је да ће се због хитности стања морати затражити писмена сагласност Фонда ПИО да се приступи радовима на дому како се не би морало чекати коначно рјешење овог проблема.

- Сваки дан вријеме овдје проводи око 50 пензионера, који се не могу осјећати угодно у трошним просторијама. Већ је снимљено стање и урађен предрачун радова по којем је неопходно издвојити око 18.000 КМ за ову инвестицију - истакао је Малешевић.

Он је додао да објекат није окречен чак 40 година, а једина улагања у овом периоду била су из властитих средстава удружења, које је опремило канцеларију за рад и реконструисало мокри чвор на захтјев санитарне инспекције. 

Финансијску подршку најавила је и локална управа, а објекат је ове седмице обишао начелник Српца Млађан Драгосављевић, што је била прва званична посјета представника Општинске управе овом удружењу након двије деценије.

- У првих девет мјесеци ове године редовно смо издвајали средства за ово удружење, а обезбиједили смо додатних 10.000 КМ, што ће бити подијељено до краја године најугроженијим пензионерима. Такође им помажемо кроз редовне дотације социјално угроженом становништву и кроз средства за посебну заштиту бораца и ратних војних инвалида, гдје такође има доста пензионера - рекао је Драгосављевић.

 

Висина пензија

Удружење пензионера Србац тренутно броји 2.547 чланова, што чини око 15 одсто становништва општине. Око 70 одсто њих прима пензију до 300 КМ, а 85 одсто има пензију до 400 КМ.

- Просјечна пензија у Републици Српској у овом тренутку је 390 КМ, а у општини Србац је 320 КМ и у благом је порасту. Радује нас што је присутно повећање плата у Републици Српској у посљедње вријеме и надамо се да ће се то с временом одразити и на раст пензија како би се поправио положај наших чланова - рекао је Славко Малешевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана