Србачки борци траже предност у додјели земљишта под закуп

Милијана Латиновић
Србачки борци траже предност у додјели земљишта под закуп

СРБАЦ - Борачка организација општине Србац затражиће од надлежних институција да борачким категоријама омогуће већу предност у поступку давања у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске.

 Предсједник Борачке организације општине Србац Горан Плотан рекао је да ће Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС бити упућен приједлог о измјени правилника по којем се врши бодовање, о чему ће упознати и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС, Борачку организацију РС и општину Србац.

Према садашњем правилнику, пољопривредници који имају статус породице погинулих и несталих бораца и РВИ прве и друге категорије добијају пет бодова, а борци прве и друге категорије два и по бода.

- Сматрамо да системом бодовања треба да буду обухваћени ратни војни инвалиди од прве до четврте и борци до пете категорије, те да бодови који се тренутно дају буду повећани како би борачке категорије приликом конкурисања биле вредноване на коректнији начин - рекао је Плотан.

Повод за овакву одлуку било је незадовољство србачких пољопривредника који су остали испод црте на јавном огласу за додјелу 213 хектара обрадивог земљишта у закуп на територији општине Србац.

На јавни оглас који је општина расписала 9. децембра прошле године пријавило се око 40 понуђача из цијеле општине, а на коначној ранг-листи се нашло њих 19, од чега осам за сточарску, девет за ратарску и два за воћарску производњу.

Милован Марковић из Ситнеша каже да је велика неправда што као некадашњи борац прве категорије није добио већу предност на конкурсу.

- Има бораца који су прошли на огласу, али они који нису доведени су у ситуацију да све распродају и оду са породицом у иностранство - рекао је Марковић.

Један од незадовољних пољопривредника Стојан Пезеровић из Ситнеша каже да су учињене бројне неправилности јер на јавну расправу нису позвани представници удружења перадара као најбројнији, додајући да су појединци у пријави навели пољопривреду као основну, умјесто као допунску дјелатност.

- Приликом доласка комисије многи су довлачили туђу пољопривредну механизацију коју су приказивали као своју, како би добили додатне бодове - тврди Пезеровић.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић казао је да је општинска комисија приликом рангирања кандидата у потпуности испоштовала правилник министарства.

- Сматрам да се бодовање могло извршити праведније у корист бораца и подржавамо приједлог за промјену начина бодовања, али у овом случају примијенили смо све што је предвиђено правилником - рекао је Драгосављевић.

Он додаје да постоји још доста земљишта које није обухваћено закупом, због чега ће се у наредном периоду ставити акценат на уређење те области.

- Пронашли смо 47 хектара слободног земљишта, а постоји могућност за још 28 хектара које бисмо могли понудити у закуп. Све смо то предочили пољопривредницима на више састанака, али постоје одређене групе којима је у интересу да додјела земљишта не успије како би се наставило неконтролисано користити, манипулишући људима који заиста имају нужну потребу за обрадивом земљом - истакао је Драгосављевић.

Период

Земљиште се даје у закуп на период од десет година за сточарску и ратарску, те 25 година за воћарску производњу, а налази се у катастарским општинама Ситнеши, Доња Лепеница, Срђевићи и Брезовљани. На јавном огласу прије четири године закључени су уговори са 60 пољопривредних произвођача, којима је у закуп дато око 400 хектара земљишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана