Србачке маме граде играоницу у центру

Дејан Јовичић
Србачке маме граде играоницу у центру

СРБАЦ - Дјечији парк на градском тргу у Српцу нагризао је зуб времена због чега се све више указује потреба за његовом обновом, а циљ да до прољећа најмлађи добију бољи и садржајнији простор за игру и рекреацију.

Један дио играчака набављен је прошле године уз финансијску подршку општине Србац, а неформална група “Маме из Српца” и Удружење грађана Ц.Е.З.А.Р., који су иницијатори изградње нове играонице, контактирали су са локалном управом и добили пуну подршку за реализацију својих идеја.

Марина Татић, један од покретача акције, каже да редовно посјећује градско шеталиште које је са доласком топлијих дана увијек препуно малишана, али да је примјетно да нема довољно садржаја за најмлађе.

- Многи родитељи сличног су мишљења, због чега смо се удружили и кренули са прикупљањем новца за изградњу нове играонице са кућицама, тобоганима и љуљашкама и осталим садржајима који ће бити прилагођени дјеци разних узраста - рекла је Татићева.

Играоница ће бити постављена у близини храма Васкрсења Господњег у центру, тако да је локација безбједна за дјецу, јер ту нема саобраћаја.

Први радови почели су протеклог викенда скидањем постојећих вртешки и клацкалица које су однесене на поправку и фарбање, након чега ће бити поново постављене.

- Уредићемо терен за играчке и справе, а потом поставити бетонску подлогу преко које ће ићи гума - рекла је једна од иницијатора Божица Ћирић.

Нови паркић за дјецу требало би да буде завршен до почетка прољећа, а за то им је потребна подршка цијеле заједнице.

Извршни директорица Удружења Ц.Е.З.А.Р. Тања Шњегота каже да су од почетка укључени у прикупљање новца и додаје да ће у акцију унијети своје искуство, јер су већ адаптирали неколико зелених површина у граду.

- Биће ангажовани волонтери из локалног волонтерског сервиса, а по завршетку посла организоваћемо свечано отварање. На сличан начин смо запуштену парцелу на Болничком брду претворили у омладински парк, а прошле године смо уредили и нови градски парк који је препун играчака и зеленила, са бином за културне манифестације - рекла је Шњегота.

Општина Србац сваке године у буџету обезбјеђује средства за омладинске пројекте, највећим дијелом за уређење зелених површина и изградњу и обнову игралишта, тако да ће и ова иницијатива бити на листи приоритета.

- Драго нам је што су се грађани укључили са добрим идејама и то гарантује да ћемо овај пројекат реализовати на најбољи начин. Ове године очекујемо и завршетак изградње храма Васкрсења Господњег, у чијем окружењу су већ постављене стазе за шетњу и клупе, тако да ће градски трг заблистати у пуном сјају - рекао је начелник општине Србац Млађан Драгосављевић.

Додао је да је претходних година било случајева оштећења играчака и справа у парковима, али је након постављања видео-надзора тога све мање.

Донације

Донатори могу подржати акцију изградње игралишта уплатом новца на жиро рачун удружења Ц.Е.З.А.Р. који је отворен у НЛБ банци на број: 5620108119577841 или убацивањем донација у кутију која је намјенски постављена у бутику “Викториа” на градском тргу. Више информација може се добити и у Удружењу грађана Ц.Е.З.А.Р.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана