Србачка предузећа “Водовод” и “Комуналац” стала на ноге: Инвестиције и мјере штедње поправиле пословање

Дејан Јовичић
Србачка предузећа “Водовод” и “Комуналац” стала на ноге: Инвестиције и мјере штедње поправиле пословање

СРБАЦ - Ширење водоводне мреже и привредни раст утицали су на рад комуналног предузећа “Водовод” из Српца које је крај прошле године дочекало са добити, док су мјере штедње и повећање цијена услуга помогли локалном “Комуналцу” да санира губитак са којим су закорачили у ову годину.

Директор “Водовода” Дражен Стојковић рекао је да остварена добит износи 21.899 КМ и додао да су приходи од продаје воде порасли за чак 37 одсто, на шта је највећим дијелом утицало повећање производње највећег србачког привредног колектива “Перутнине Птуј”.

- Значајно већи приходи остварени су и реализацијом неколико значајних пројеката из области водоснабдијевања, прије свега изградње дистрибутивног цјевовода за насеља Сунце, Болничко брдо и Србац Село, затим цјевовода у Разбоју Љевчанском и Илићанима. Наша општина је веома богата извориштима и остварили смо производњу воде већу за седам одсто у односу на план, а њена хигијенска исправност је на завидном нивоу, јер је свих 250 узорака, који су узети прошле године, било исправно - истакао је Стојковић.

Према његовим ријечима, на вријеме се исплаћују плате, топли оброк и регрес за раднике, као и обавезе према добављачима.

- Редовно сервисирамо кредитне и друге обавезе које су на крају прошле године износиле 1,33 милиона КМ што је за око 307.000 мање у односу на 2021. и чак 555.000 КМ у односу на 2016. годину - рекао је Стојковић.

С друге стране, повећање трошкова одвоза и депоновања комуналног отпада на регионалну депонију у Рамиће, због затварања дивље депоније у Српцу, притискали су рад предузећа “Комуналац” које је закључно са прошлом годином пословало са губитком у износу од 37.822 КМ.

Према ријечима представника “Комуналца” Бранка Гужвића, на негативно пословање је поред већих трошкова горива и амортизације, утицало и повећање најниже цијене рада.

- У нашем предузећу ради 28 радника и већи број њих ради за минималац тако да је свако повећање најнижих плата у Републици Српској увећало и наше финансијске издатке - рекао је Гужвић.

Он истиче да су мјерама штедње успјели санирати губитак закључно са 31. јулом ове године због чега су одборници србачког парламента на недавном засједању дали зелено свјетло извјештају о раду “Комуналца” за прошлу годину.

- На то је добрим дијелом утицало и повећање цијене комуналних услуга за шта смо добили сагласност Скупштине општине. Цијена одвоза отпада сада је већа за 20 одсто за власнике станова и кућа и износи од 12 до 16,80 КМ у зависности од зоне, а 25 одсто за пословне просторе, док социјалне категорије плаћају најнижу цијену одвоза од десет КМ – рекао је Гужвић и изразио увјерење да ће на крају ове године остварити позитивно пословање.

Водоинсталатери

Директор србачког “Водовода” Дражен Стојковић рекао је да је њиховом предузећу потребан одређен број квалификованих радника које не могу пронаћи ни на бироу рада.

- Фали нам неколико водоинсталатера и обраћао сам се бироу гдје је био само један такав радник у евиденцији, али није био заинтересован. Требало би размишљати о томе да се у нашем средњошколском центру покуша уписати барем пола одјељења водоинсталатера - истакао је Стојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана