Србац: Закључана врата за предсједника

Цвија Мркоњић
Србац: Закључана врата за предсједника

Србац - Новоизабрани предсједник србачког парламента Горан Гаврановић из СНСД-а ни из трећег покушаја није успио да уђе у службене просторије и преузме скупштински печат од смијењеног предсједника Зорана Ђукића из СП-а који продужавањем боловања блокира примопредају дужности.

Гаврановић је јуче уз присуство представника Министарства управе и локалне самоуправе РС и Клуба одборника СНСД-а и ДНС-а, који су формирали нову већину и смијенили Ђукића, покушао да преузме дужност по други пут у посљедњих десетак дана, али ни овог пута на примопредају није дошао нико из општинске администрације.

- Ђукић нам је усмено и писмено јавио да је на боловању, док је начелник општине Драго Ћирић поручио да је на службеном путу. Хтјели смо да преузмемо дужност мирним путем и без дизања превеликих тензија у јавности, али је очигледно да ћемо морати затражити помоћ суда како бисмо спровели одлуке нове скупштинске већине. Жао ми је што ће се, по свему судећи, и у Српцу поновити градишки сценарио - рекао је Гаврановић алудирајући на случај из Градишке гдје је, послије вишемјесечне блокаде примопредаје дужности, новог предсједника Скупштине општине у сриједу у канцеларију увела судска полиција.

Гаврановић је казао да је желио да избјегне судске спорове и трошкове и да Скупштину општине извуче из блокаде.

- Скупштина не функционише већ четири мјесеца и самим тим не може бити реализован план капиталних инвестиција и јавних набавки, док су студенти остали оштећени за цијелу школску годину јер нема услова да буде расписан конкурс за додјелу стипендија - рекао је Гаврановић.

Ђукић тврди да није добио никакво званично обавјештење о термину примопредаје и истиче да је на боловању до 15. августа.

- Чуо сам од грађана да се спрема некаква примопредаја, али нисам добио писмени позив од општинске службе нити од органа СНСД-а и ДНС-а. Остајем и даље при ставу да су све одлуке које су усвојене на априлској сједници биле нелегалне и тражићу правну заштиту - истакао је Ђукић.

Нова скупштинска већина коју чини 13 одборника СНСД-а и ДНС-а насупрот СДС-у, ПДП-у, НДП-у и СП-у који имају 12, смијенила је 9. априла Ђукића и секретара Скупштине Драгицу Вранић. Умјесто њих именовани су кадрови СНСД-а - Гаврановић и Слађана Шкрбић. Први покушај примопредаје 21. маја био је неуспјешан јер је Ђукић најавио жалбу Министарству управе и локалне самоуправе, које је у међувремену дало позитивно мишљење за одлуку скупштинске већине и наложило примопредају власти. Окружни суд Бањалука је 17. јула донио рјешење којим налаже примопредају у што краћем року, али је пропао и други покушај од 28. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана