Србац: Вода носи буџет установа културе

Цвија Мркоњић
Србац: Вода носи буџет установа културе

Србац - Центар за културу и спорт и Народна библиотека Србац због квара на водоводној мрежи добијају енормне рачуне за воду, што угрожава рад ових установа.

Због дугогодишњег квара на водоводној мрежи у строгом центру Српца, "Водовод" годишње изгуби око 50.000 марака. Квар се десио на локалитету између зграде Центра за културу и спорт и Народне библиотеке и трговачке радње "Конзум" и још није прецизно лоциран. Због саме тежине квара и чињенице да се ради о најужој градској зони, процјењује се да би цијели посао могао коштати више од 30.000 марака.

- Нама је у интересу да то санирамо, јер мјесечно овдје губимо више од 4.000 марака, али немамо довољно новца да самостално уђемо у цијелу инвестицију. У преговорима смо са општинском управом и Центром за културу и спорт да подијелимо трошкове и коначно ријешимо овај проблем - рекао је директор "Водовода" Младен Драгосав.

Директор Народне библиотеке Драгана Ђукић каже да због цурења воде сваки мјесец добијају рачуне који износе 70 марака, што годишње премаши 800 КМ. Она додаје да су то велики трошкови, ако се има у виду да годишњи буџет ове установе износи 15.000 марака.

- Вода негдје цури у земљи, а све се фактурише Народној библиотеци и Центру за културу и спорт. У околини има још приватних и друштвених субјеката, али се сви трошкови сваљују само на наша леђа - каже Ђукићева.

Истог мишљења су и у Центру за културу и спорт, у којем кажу да већ три године обилазе врата србачког "Водовода" да би се коначно лоцирао квар.

Директор Центра Данијела Вукотић каже да је контактирала са готово свим директорима који су се промијенили у овом предузећу, али да рјешења још нема.

- Обећавали су да ће ријешити проблем, постигли смо и начелне договоре, али је квар и даље присутан. Била сам и код новог директора Младена Драгосава када је прије пар мјесеци преузео дужност, али тада није показао вољу да то ријеши. Надам се да је сада ситуација другачија и да ће се коначно приступити санирању квара - рекла је Вукотићева.

Рачуни

Бивши директор "Водовода" Слободанка Брезовац својевремено је изјавила да би мјесечни рачуни Центра за културу и спорт и Народне библиотеке због овог квара морали бити вишеструко већи, али да су одредили неки оквирни износ утрошене воде овим установама, да их не би довели у још тежи положај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана