Србац: Украшавање јаја радост малишана

Дејан Јовичић
Србац: Украшавање јаја радост малишана

Србац - Више од 150 дјеце фарбало је јуче васкршња јаја на градском тргу у Српцу у склопу традиционалне манифестације "У сусрет Васкрсу" која је одржана у организацији Народне библиотеке, а под покровитељством општине Србац.

На манифестацију су стигла дјеца из вртића "Наша радост", чланови Удружења родитеља и дјеце са посебним потребама "Извор" и Удружења грађана Ц.Е.З.А.Р. те ученици нижих разреда основне школе из Српца који су фломастерима украшавали јаја. Аутори десет најљепших писаница добили су награде у виду књига, школског прибора и друштвених игара.

Међу награђенима је и десетогодишња Теодора Гужвић из Српца која се веома радује Васкрсу јер јој је, како каже, један од омиљених празника.

Теодора је нацртала дјецу како се играју, а истиче да, иначе, воли да слика разне мотиве. Јаја је украшавала и ученица Тијана Благић која ће заједно са мајком фарбати јаја за предстојећи празник.

- Ја сам на једном јајету нацртала зеца, а на другом заставу Републике Српске. Овдје сам користила фломастере, док сам код куће припремила разне украсне боје - рекла је Тијана.

Директор Народне библиотеке Бранко Савановић рекао је да је циљ манифестације очување културног и националног идентитета и преношење традиције на млађе генерације.

- Жељели смо да пошаљемо јасну поруку ко смо и шта смо, да поштујемо своју вјеру и обичаје и да нам то нико не може одузети. Васкршња јаја ћемо поклонити свештенству које ће их подијелити вјерницима на литургијама, а сву храну која је остала донираћемо старачком дому - рекао је Савановић.

У склопу ове манифестације одржан је и традиционални васкршњи мини-сајам народних рукотворина, сувенира и украсних предмета на којем су први пут учествовали малишани и радници вртића "Наша радост".

Васпитачица Богдана Михољчић каже да су читаве седмице у вртићу организовали бројне радионице на којима су дјецу подучавали о значају Васкрса.

- Израдили смо бројне предмете који асоцирају на овај велики празник, а затим приредили изложбу продајног карактера у центру Српца. Сав приход ћемо усмјерити за набавку играчака за двориште вртића - рекла је Михољчићева.

Посебан печат васкршњој манифестацији дали су културно-умјетничка друштва и србачке пекаре које су припремиле посну храну коју је дегустирало више стотина Српчана.

Члан ансамбла "Лијевче" из Разбоја Јовица Ећимовић каже да се из године у годину радује доласку на градски трг како би грађанима презентовали нашу богату културну баштину.

Ношње

Ећимовић каже да су се Српчанима представили у новим оригиналним ношњама Лијевче поља које су вриједно израђивали протеклих мјесеци у склопу пројекта Омладинске банке Србац.

- Уз то смо припремили традиционалну храну лијевчанских села уз незаобилазни пасуљ, који ћемо посебно промовисати на нашој новој манифестацији "Пасуљијада" која ће бити одржана половином маја - рекао је Ећимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана