Србац у овој години снажније стимулише спортисте

Дејан Јовичић
Србац у овој години снажније стимулише спортисте

СРБАЦ - Више од 500 србачке дјеце и младих окупљено је у око 20 спортских организација и без финансијске подршке локалне власти не би имали одговарајуће такмичарске услове, а многим клубовима био би угрожен опстанак.

На фебруарској сједници Скупштине општине Србац донесена је одлука да се за спортске организације у овој локалној заједници ове године издвоји 160.000 КМ, што је повећање за 20.000 у односу на прошлогодишњи план.

Одборник Бранко Граховац, који је и предсједник Фудбалског клуба Слога из Српца, рекао је да многи клубови једва покривају трошкове због чега им је помоћ општине неопходна.

- Само за рад Слоге, која је основана 1946. године и најстарији је спортски колектив у Српцу, на годишњем нивоу треба издвојити близу 130.000 КМ. Око половину тог износа добијамо из општинског буџета, а остатак морамо сами пронаћи што чинимо уз помоћ донатора, пријатеља клуба и на друге начине. То се односи на котизације за службена лица, новац за плате, гориво за одлазак на утакмице првог тима и стотину дјеце из школе фудбала и слично - рекао је Граховац, који се налази и на челу Општинског фудбалског савеза Србац.

Он је похвалио локалну власт која већ годинама повећава средства за спортисте, изразивши наду да ће ребалансом буџета овај износ до краја године бити увећан.

- У Српцу постоји чак 10 фудбалских клубова, од чега девет мушких и један женски, а примјера ради, у Прњавору свега три. Само у општинској лиги Србац-Лакташи-Прњавор, петој по рангу такмичења у Српској, игра шест србачких клубова који се због повећаних трошкова суочавају са проблемима. У протеклој полусезони углавном су функционисали уз помоћ општине, али за наставак такмичења ће им бити потребна додатна финансијска средства - рекао је Граховац.

Дупло више новца у односу на прошлу годину имаће Омладински стонотениски клуб Србац који је из спортских организација треће категорије сврстан у прву. У свом премијерном наступу у Другој лиги Републике Српске освојио је титулу без пораза и пласирао се у Прву лигу РС гдје такође има високе амбиције, јер се на крају јесењег дијела сезоне налази на другом мјесту.

- Прошле године смо имали на располагању 2.000, а ове 4.000 КМ што ће олакшати рад нашег клуба у којем тренира 40 дјеце и 35 ветерана. Наши чланови су и два репрезентативца Србије и кадетска репрезентативка БиХ, а надамо се позиву у репрезентацију БиХ за још два такмичара. Постали смо битан фактор у свијету стоног тениса у региону и драго нам је што је то препознато - рекао је предсједник клуба Мирсад Куртовић.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић нада се да ће снажнија финансијска подршка из буџета анимирати још већи број младих да се укључе у разне спортске активности.

- Још у прошлој години смо увидјели да су планирана средства од 140.000 КМ недовољна и ребалансом смо их повећали за 18.000, тако да је свим клубовима омогућен нормалан рад и стабилно пословање. Као резултат тога стигли су добри резултати на такмичењима и поносни смо на њихове успјехе. Уколико могућности дозволе, планирани износ ћемо до краја године повећати - рекао је Драгосављевић.

Женски фудбал

На ивици гашења прошле године био је Женски фудбалски клуб Слога Србац који се налази у врху табеле прве лиге Српске, а њихова играчица Андреа Ивановић је прошле сезоне била најбољи стријелац лиге. Уз подршку општине Србац, Општинског фудбалског савеза и ФК Слога пружене су гаранције за финансијску одрживост, омогућени терени за такмичења и тренинге, а именовано је и ново руководство како би клуб могао нормално да функционише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана