Србац: Сви у плусу, Дом здравља у минусу

Анита Јанковић Речевић
Србац: Сви у плусу, Дом здравља у минусу

СРБАЦ - Јавна предузећа и установе из Српца поправили су финансијску ситуацију у прошлој години и смањили заостала дуговања из ранијег периода, а са проблемима се једино суочио Дом здравља који је забиљежио губитак од 183.735 КМ.

Директор Дома здравља Србац Мирко Стојић рекао је да су приходи установе смањени за пет одсто у односу на 2018. годину, док су расходи већи за три одсто. Према његовим ријечима, највећи разлог за то­ су умањена средства од стране Фонда здравственог осигурања РС и повећање плата запослених због законског увећања цијене рада.

- Остали смо ускраћени од Фонда 90.000 КМ за прошлу годину, а на име повећања плата морали смо издвојити додатних 45.000 КМ. Неповољан уговор са Фондом утицао је и на прекорачење износа за лијекове који се издају на рецепте - рекао је Стојић који обавља и функцију предсједника Скупштине општине Србац. Он појашњава да је уговор мањи у односу на 2018. због пада броја регистрованих осигураника, а на то је утицао и одлив једног броја пацијената у приватну здравствену установу која има уговор са Фондом за обављање дјелатности породичне медицине и педијатрије.

- Чак и у таквој ситуацији успјели смо редовно да исплатимо све плате. Имамо запослена 82 радника, што је прекобројно, али никога нисмо отпустили - рекао је он.

У сличној ситуацији прије неколико година био је и Центар за културу и спорт који је за вријеме претходне власти био на корак од гашења јер је нагомилано чак 12 неисплаћених плата уз огромна дуговања за доприносе, кредите и репрограме.

- Смањили смо дуговања на три плате заостатка, а све друге обавезе се редовно исплаћују. До побољшања је највише дошло због преласка на трезорско пословање лани, тако да све дотације добијамо директно из буџета општине - рекла је директорица Центра Сања Јејинић.

Иако његовим радницима још није исплаћено осам плата из ранијег периода, Радио Србац је такође побољшао своје пословање. Прошлу годину је завршио са позитивним финансијским резултатом од 5.613 КМ, а укупна дуговања су смањена за 23.486 КМ.

- Тешко смо пребродили период од 2012. до 2016. године, када је у питање био доведен опстанак наше медијске куће која постоји већ четири и по деценије. Стање је сада неупоредиво боље и плате се редовно исплаћују, а надам се да ћемо успјети надокнадити и заостатак - рекла је директорица Љиљана Кошчица.

Усвојени сви извјештаји

Извјештаји о раду били су предмет расправе на јунској сједници србачког парламента која је због пандемије вируса корона одржана након паузе од три мјесеца. Усвојени су извјештаји и програми рада свих 18 јавних предузећа, установа и других организација уз констатацију да су, изузев Дома здравља, сви забиљежили добре резултате и пословали са добитком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана