Србац суочен са негативним природним прираштајем

Дејан Јовичић
Србац суочен са негативним природним прираштајем

СРБАЦ - Општина Србац се већ дуже вријеме суочава са негативним природним прираштајем, а број становника, према процјени Републичког завода за статистику и Јавног фонда за дјечију заштиту, смањен је за око 1.250 у посљедњих десетак година.

У информацији о демографском развоју, коју су на недавној сједници разматрали одборници србачког парламента, стоји да је прошле године рођено 146, а преминуло 268 особа, док је број склопљених бракова у односу на 2021. годину мањи за 21.

- И поред бројних позитивних помака, број новорођене дјеце није значајно повећан, а један од најизраженијих разлога је то што породице плански остају са малим бројем дјеце. На број новорођенчади негативно се одражава и повећање старосне доби супружника који све касније улазе у брак и на тај начин се скраћује фертилни период жена и способност рађања првог и сваког наредног дјетета - наведено је у информацији Одјељења за општу управу општине Србац.

Број уписаних ученика у основне и средње школе такође има тренд стагнирања или опадања, што је нарочито изражено у Центру средњих школа “Петар Кочић” који је у школској 2021/22. години похађало 332 ученика, од чега је 83 уписано у прве разреде, док је, примјера ради, у школској 2012/13. години било 588 ђака, односно 136 у првим разредима.

- У основним школама уписано је 136 првачића, што је најмање у протеклој деценији. Пад броја ученика, који је изражен у руралним срединама, показатељ је да села демографски одумиру. То је посљедица смањења рађања, напуштања села, пресељавања у градове и унутрашњих и вањских миграција - стоји у информацији.

Прошле године забиљежена је најизраженија негативна стопа миграционог салда у посљедњих пет година. Према подацима Републичког завода за статистику у Србац су се 2022. године доселило 82, а одселило 120 грађана.

- Пројекција указује да ће се у будућности депопулација наставити и да ће демографско изумирање бити основна одредница демографског и друштвено-економског развоја општине - наведено је у информацији.

Одборник ПДП-а Саша Јовичић подсјетио је да је прије три деценије у Српцу било око 21.000 становника, а на званичном попису 2013. године 16.933, да би се тај број данас свео на 15.683 становника.

- Општа стопа фертилитета у Српцу износи 1,42 дјетета по мајци, а стопа испод 1,9 значи нестанак тог становништва. Како би се омогућила само проста замјена генерација треба да износи барем 2,1 дијете по мајци. Сматрам да у Српцу треба увести неке додатне пронаталитетне мјере, нарочито када је ријеч о давањима за треће дијете и уз то смањити број одлазака кроз стимулисање привредног амбијента - рекао је Јовичић.

Одборник СНСД-а Бранко Граховац рекао је да је локална управа значајно повећала средства за пронаталитетну политику, а позитивни резултати се тек очекују у будућности.

- Мјере које су донесене су јако добре, али још немају довољно ефекта. Треба да наставимо тим путем, јер је то једини начин да спријечимо нестанак становништва са овог подручја - рекао је Граховац.

Помоћ

За финансирање пронаталитетних мјера у Српцу је прошле године исплаћено 121.844 КМ што је за 31 одсто више у односу на 2021. годину. Највећи дио мјера односио се на једнократне помоћи за новорођено дијете, које се крећу од 300 до 1.000 КМ, помоћи за четворо и више дјеце у износу од 100 КМ мјесечно, субвенције младим брачним паровима за куповину грађевинског земљишта, суфинансирање вантјелесне оплодње и друго.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана