Србац: Стиже опрема за 21 поплављено домаћинство

Д. Ј.
Србац: Стиже опрема за 21 поплављено домаћинство

СРБАЦ - Пољопривредни произвођачи из Српца, њих 21, добиће репроматеријал за пластеничку и ратарску производњу захваљујући Програму за опоравак од поплава - стамбено збрињавање, који финансира Европска унија, а спроводи Развојни програм Уједињених нација у БиХ (УНДП).

Анексима уговора са пољопривредницима који су потписани у згради Општинске управе у Српцу одобрене су саднице и средства за заштиту и прихрану у пластеничкој производњи за осам корисника, као и сјеме, ђубриво и заштитна средства за кукуруз за 13 корисника.

- Прошле године је, уз подршку Европске уније, корисницима програма одобрена помоћ у виду пластеника са свом пратећом опремом, репроматеријалом за ратарску производњу и пољопривредном механизацијом, а ове године је предвиђена нова донација како би се додатно побољшала пластеничка производња и омогућио несметан почетак прољећне сјетве - рекао је стручни сарадник за пољопривреду општине Србац Нинко Гужвић.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић казао је да је ово наставак добре сарадње са Европском унијом и УНДП-ом БиХ, уз чију помоћ је реализован низ значајних пројеката.

- Овим програмом обухваћене су породице које су била на удару поплава 2014. године и које су испуниле све услове јавног позива. Поред економске подршке, пружена им је и помоћ у стамбеном збрињавању кроз санацију оштећених кућа или изградњу нових - додао је Драгосављевић.

Никола Сувајац из Лилића добио је прошле године пластеник површине 100 квадратних метара, саднице, пратећи материјал и опрему, а помоћ ће му стићи и ове године.

- Добићу расаду паприке и парадајза и све остало што ми је потребно за квалитетну производњу. Веома сам задовољан - рекао је Никола.

Помоћ у виду репроматеријала за ратарску производњу добиће и Влајко Игњатић из Повелича, који узгаја кукуруз.

- Прошле године сам добио сјеме, ђубриво и заштитна средства и све је било како треба. Вјерујем да ће тако бити и овај пут. Много нам ово значи јер је штета у поплавама 2014. године била огромна - казао је Влајко.

Д. Ј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана