Србац: Сакрили допис од предсједника Скупштине општине

Цвија Мркоњић
Србац: Сакрили допис од предсједника Скупштине општине

Србац - Новоизабрани предсједник Скупштине општине Србац Горан Гаврановић још није добио рјешење Министарства управе и локалне самоуправе РС да је недавно одржана сједница локалног парламента била легална јер смијењени предсједник Зоран Ђукић одбија да му га уручи.

- Сазнао сам да је Министарство потврдило законитост усвојених одлука, али још немам тај документ јер одбијају да ми га уруче. Правдају се да желе да га боље протумаче. Ако не буде другог рјешења, мораћу отићи лично у Министарство да га преузмем - рекао је Гаврановић.

Министарство управе и локалне самоуправе је у допису општинској управи у Српцу сугерисало да буде обављена примопредаја дужности између разријешених и именованих функционера и омогућено коришћење службених просторија, скупштинског печата, документације и архиве. Од локалне управе је затражено и да без одлагања предузме све мјере и радње у складу са својим надлежностима како би било обезбијеђено функционисање органа општине Србац.

Ђукић, који и даље користи скупштинске просторије, сматра да препоруке Министарства нису обавезујуће и да ће им доставити нове чињенице којима ће доказати да сједница одржана 9. априла није била законита.

- Одборници СНСД-а и ДНС-а су прекршили пословник о раду Скупштине јер нису благовремено доставили предложени скупштински материјал. Самим тим није било могуће ваљано одлучивати на сједници и смијенити функционере - тврди Ђукић.

Предсједник србачког СНСД-а и одборник у Скупштини Млађан Драгосављевић каже да је несхватљиво да бивши предсједник парламента задржава мишљење Министарства и тумачи га по властитом нахођењу. Он оптужује и начелника општине Драгу Ћирића да не жели да спроведе одлуке Скупштине које су потпуно легалне и легитимне.

- Колико се начелник бори за законитост рада, види се и по томе да не поштује рјешења Министарства и себи узима право да одлучује шта је исправно. Службеници општинске управе нису ни завели акта усвојена на сједници и овјерили их скупштинским печатом, због чега би такође неко требало да сноси одговорност - истиче Драгосављевић.

На сједници Скупштине општине Србац верификована је нова већина коју чине СНСД и ДНС, а након тога су смијењени предсједник, потпредсједник и секретар парламента. С обзиром на то да дотадашња већина не прихвата те одлуке, Србац је утонуо у политичку кризу из које се за сада не назире излаз.

На помолу нове смјене

Посљедња сједница србачког парламента прекинута је након што је размотрено 13 од 51 предвиђене тачке дневног реда, а термин наставка још није познат. Неке од занимљивијих тачака које ће одборници разматрати су приједлози за разрјешење замјеника начелника општине и начелника општинских одјељења. Уколико то буде учињено, на некој од наредних сједница требало би очекивати и смјене директора јавних предузећа и установа чији је оснивач општина.

 

Шта је ускраћено новом предсједнику Скупштине

- коришћење службених просторија

- коришћење скупштинског печата

- коришћење документације

- коришћење архиве

 

Промјене у србачком парламенту

предсједник - Зоран Ђукић (СП) - Горан Гаврановић (СНСД)

потпредсједник - Драган Лепир (СДС) - Теодор Стојковић (СНСД)

секретар - Драгица Вранић (СНСД) - Слађана Шкрбић (СНСД)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана