Србац: Рачун деблокиран, плате на чекању

Анита Јанковић
Србац: Рачун деблокиран, плате на чекању

Србац - Пореска управа РС деблокирала је рачун општине Србац након што је наплаћено нешто више од 400.000 марака за неуплаћене доприносе радницима.

Иако је скинута блокада, плате запосленима у општинској администрацији, предузећима и установама које се финансирају из буџета нису уплаћене, јер је каса празна. Они су посљедњу плату добили за септембар 2015. године, а неки потражују и по 11 плата. Новцу ових дана једино могу да се надају социјалне категорије, за које је општина одмах након деблокаде рачуна пребацила новац Центру за социјални рад.

Начелник Српца Драго Ћирић каже да готово свакодневно води преговоре са Министарством финансија РС да би им био одобрен репрограм за дуговања.

- Страхујем од нових блокада, јер су остала велика дуговања за доприносе радника вртића, Агенције за развој малих и средњих предузећа "Апис", Центра за културу и спорт и других јавних предузећа и установа - казао је Ћирић.

Он сматра да је политика уплела прсте у блокаду рачуна и да је на то утицао србачки НДП, а нарочито предсједник Горан Ћосић, за кога тврди да је близак са СНСД-ом.

- Због тога није блокиран рачун предузећа "Комуналац", које за доприносе дугује 127.000 марака, јер се на челу овог предузећа налази кадар НДП-а. Иза свега стоји план мојих политичких противника да бих поднио оставку. Већ ме боли желудац од секирације, пијем таблете сваки дан - рекао је Ћирић и додао да се нада да ће радници општине добити једну плату за пет до шест дана, а до краја јануара и другу.

Ћосић је одбацио Ћирићеве оптужбе и нагласио да он и његова странка немају никакве везе са блокадом рачуна.

- Који нормалан човјек би желио да његова општина буде блокирана и још да ради на томе. Ћирић за свој нерад покушава да окриви друге и због силних проблема који су га снашли не зна више ни шта прича. Хвалио се да општина има суфицит, а десила се блокада - каже Ћосић.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а и ДНС-а у Скупштини општине Србац Крсто Чавор каже да се тек сада види да су дошли на дно, јер у каси нема пара ни суфицита, којим су се неки раније хвалили.

- НДП не кокетира са СНСД-ом, имамо већину у Скупштини и без њих. Десет мјесеци ниједан одборник не зна шта се дешава у Српцу, ни како се троши буџет, ни колики је прилив новца - прича Чавор и додаје да су знали да ће доћи до овога, јер власт саткана од НДП-а и СП-а од самог почетка није профункционисала.

Општина без буџета

Општина Србац због политичких блокада нема усвојен буџет за ову годину нити одлуку о привременом финансирању, па се рад органа управе одвија према оперативном плану финансирања на период од три мјесеца. Иако је Врховни суд РС уважио жалбу смијењеног предсједника Скупштине општине Зорана Ђукића и вратио предмет на поновно одлучивање бањалучком Окружном суду, нема назнака када би могла бити одржана сједница парламента, који је посљедњи пут засједао у априлу прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана