Србац: Политика оставила дјецу без новца

Цвија Мркоњић
Србац: Политика оставила дјецу без новца

Србац - Због политичких размирица у Српцу већ мјесецима се не исплаћују редовно дотације из општинског буџета за ученике, студенте и спортисте, а крај агоније није ни на помолу.

Иако је прво полугодиште на измаку још није усвојена одлука о одобравању исплате новца за субвенционисање превоза ученика средњих школа, нити је расписан конкурс за стипендирање студената. Осим тога нису исплаћене ни двије стипендије из претходне школске године.

Проблемима са исплатама из буџета допринијело је и привремено финансирање које је било на снази у прва три мјесеца ове године. Због тога ни спортским клубовима и организацијама није могао бити исплаћен планирани новац и само захваљујући спонзорима успјели су организовати одлазак на такмичења.

Предсједник Клуба одборника СНСД и ДНС у Скупштини општине Крсто Чавор сматра да је тренутна ситуација недопустива због чега су на сједници одржаној 9. априла покренули иницијативу за опозив начелника општине Драге Ћирића.

- Већ двије године заредом у Српцу је од јануара до марта на снази било привремено финансирање. То је доказ да у локалној управи очигледно нешто не штима и због тога су смјене неопходне - истакао је Чавор.

Овај одборнички клуб је формирао нову скупштинску већину која је смијенила предсједника, потпредсједника и секретара скупштине и именовала нове људе на те функције, али у општинској управи не признају те одлуке и чекају одговор из Министарства управе и локалне самоуправе. Уколико из Министарства потврде да је сједница Скупштине општине била легална Ћирић и смијењени функционери затражиће заштиту судских органа, што би за још неколико мјесеци могло продужити колапс.

Смијењени предсједник Скупштине општине Зоран Ђукић каже да је главни кривац за овакво стање СДС који је изазвао политичке потресе у коалицији која је подржавала Ћирића и ушао у преговоре са СНСД-ом и ДНС-ом.

- На челу одјељења надлежног за питања дјеце и омладине је кадар СДС-а Душан Симић, који је у протекле двије године опструисао рад извршне власти. Одлуке које се тичу ђака и студената могле су се усвојити много раније да Симић није обављао ову функцију - тврди Ђукић.

Он сматра да ће недавно усвајање буџета општине за 2015. годину олакшати рад многих омладинских колектива, али ће рјешење неких важнијих питања морати сачекати наредно скупштинско засједање које вјероватно неће бити одржано до окончања судског спора.

Ћирић

Драго Ћирић каже да је сулудо трошити новац из општинског буџета на одржавање референдума на којем би се грађани изјашњавали о његовом опозиву годину прије локалних избора.

- Референдум и одржавање пријевремених избора коштали би нас најмање 100.000 марака што је много ако се има у виду да смо задужени у висини три општинска буџета.  Умјесто тога можемо направити два кружна тока и ријешити низ егзистенцијалних питања грађана - истакао је Ћирић.

  • ЂАЦИ - Још није усвојена одлука о одобравању исплате новца за субвенционисање превоза
  • СТУДЕНТИ - Није расписан конкурс за стипендирање
  • СПОРТИСТИ - Због привременог финансирања без новца остали спортски клубови и организације

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана