Србац: Почела примјена Интегрисаног здравственог информационог система

Srna
Србац: Почела примјена Интегрисаног здравственог информационог система

СРБАЦ - У Дому здравља Србац данас је почела примјена Интегрисаног здравственог информационог система /ИЗИС/, чији је циљ ефикаснија услуга у здравству Републике Српске. Директор ове здравствене установе Мирко Стојић оцијенио је да је систем ИЗИС добро осмишљен, компатибилан са системима у Западној Европи, те да је то корак напријед и да ће донијети бенефите пацијентима и здравственим установама.

Говорећи о предностима ИЗИС-а за кориснике здравствених услуга, Стојић је навео да ће им бити издата електронска картица на којој ће бити похрањени сви подаци, те тако да неће морати да овјеравају здравствену књижицу.

"Када осигураник дође код љекара да тражи здравствену услугу, самим приношењем картице на читач аутоматски ће се отворити сви подаци о њему, неће бити потребе за укуцавањем података и грешке ће бити сведене на минимум", рекао је Стојић Срни.

Он је додао да и сам пацијент због неких ствари, као што су рецепти, континуирана терапија или упутница за секундарни или терцијарни ниво, неће морати ни да долази, па ће и гужве бити смањене.

Стојић каже да је јутрос било неких ситних проблема у примјени система, што се и очекивало, те додаје су људи из надлежне фирме која спроводи овај програм били са медицинским радницима у Дому здравља, помагали им у раду и отклањању евентуалних проблема.

"Нама је ово већ трећи програм који уводимо у рад здравственог система. И код прва два је било сличних проблема и надамо се да ћемо то и сада превазићи", нагласио је Стојић.

Болница Градишка и домови здравља Козарска Дубица, Градишка и Србац су прве здравствене установе у којима ће се примјењивати ИЗИС, што значи да би ове здравствене установе требало да почну са примјеном електронских - упутница, рецепата, картона и картица.

Фонд здравственог осигурања Републике Српске промовисао је у сриједу, 12. августа, у Бањалуци Интегрисани здравствени информациони систем и прву електронску картицу за осигуранике, чији је циљ ефикаснија услуга у здравству, а вриједност пројекта је око 26 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана