Србац: Пљуште смјене, пред опозивом и начелник

Цвија Мркоњић
Србац: Пљуште смјене, пред опозивом и начелник

Србац - Нова већина у Скупштини општине Србац, коју чини 13 одборника СНСД-а и ДНС-а, смијенила је на јучерашњој сједници предсједника, потпредсједника и секретара парламента и усвојила одлуку о покретању поступка за опозив начелника општине Драге Ћирића.

За новог предсједника Скупштине умјесто Зорана Ђукића из СП-а изабран је одборник СНСД-а Горан Гаврановић, док је умјесто Драгана Лепира из СДС-а за потпредсједника изабран Теодор Стојковић из СНСД-а. Нови секретар Скупштине је правница из општинске управе Слађана Шкрбић из СНСД-а, која је на том мјесту замијенила страначку колегиницу Драгицу Вранић.

На сједницу је дошло седам одборника НДП-а, ПДП-а и СП-а и два СДС-а, док је из извршне власти присуствовао замјеник начелника општине Ранко Недић. Смијењени предсједник Скупштине Зоран Ђукић сједницу је назвао нелегалном и најавио тужбе.

- Одржавање сједнице иницирао је Клуб одборника СНСД-а и ДНС-а, али није доставио све материјале у законском року од седам дана. У име преосталих одборника и начелника општине тражио сам одгађање сједнице за идућу седмицу, али они нису на то пристали. Због тога нећемо признати усвојене одлуке и затражићемо судску заштиту - рекао је Ђукић.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а и ДНС-а Крсто Чавор каже да је све било по закону и да су сви одборници добили већину материјала још у фебруару када је овај клуб затражио одржавање ванредне сједнице са захтјевом за смјене.

- Све остало је њихов покушај да се добије на времену и спријечи потпуно легална промјена власти. Овакав дневни ред су прихватили сви одборнички клубови још на прошлој сједници и не разумијем зашто се не поштује договор - истакао је Чавор.

Он подсјећа да је Клуб одборника СНСД-а демократски прихватио смјене њиховог кадра прије двије године иако приједлози за смјене тада нису били ни уврштени у дневни ред. Чавор се нада да ће након васкршњих празника бити извршена примопредаја скупштинског печата без већих проблема, а уколико буде опструкција, поручује да ће неко за то сносити одговорност.

Поред одборника СНСД-а и ДНС-а, сједници су присуствовала два од четири одборника СДС-а који су остали уздржани приликом гласања о већини тачака. Они су били за опозив начелника, али су били против смјене њиховог колеге Лепира.

Смјенама је претходило вербално препуцавање између одборника СНСД-а и Ђукића, којем нису дозволили да напусти сједницу док не обезбиједи гласачку кутију, листиће и друге материјале потребне за тајно гласање. Ђукић је и поред тога напустио сједницу, а будући да засједању нису присуствовали ни секретар Скупштине, ни записничар, од општинског особља остали су само присутни тонски сниматељ и кафе куварица. Чавор је рекао да ће бити затражена одговорност, јер сједници није присуствовао нико из Стручне службе општине Србац.

- Они су плаћени за тај посао. Умјесто њих, морали смо се сами сналазити када је у питању куцање гласачких листића и спровођење комплетне процедуре гласања - рекао је Чавор.

Иако су биле најављене смјене начелника општинских одјељења и њихових замјеника, одборници их нису разматрали, јер је сједница прекинута и биће настављена након Васкрса.

Гаврановић

Горан Гаврановић се након двије и по године поново враћа на мјесто предсједника Скупштине општине. Он је ову функцију обављао од 2008. године до 2012. године.

Промјене у србачком парламенту

Функција/ Смијењен /Изабран

предсједник - Зоран Ђукић (СП) - Горан Гаврановић (СНСД)

потпредсједник - Драган Лепир (СДС) -Теодор Стојковић (СНСД)

секретар - Драгица Вранић (СНСД) - Слађана Шкрбић (СНСД)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана