Србац: Партије против прљаве кампање

Д. Ј.
Србац: Партије против прљаве кампање

Добој, Србац - Политичке партије у Добоју потписале су у петак споразум о поштовању изборног етичког кодекса у предстојећој кампањи, а сличан документ окупио је, послије дужег времена, и представнике странака у Српцу.

Шеф бањалучке канцеларије ОЕБС-а Дмитриј Јорданиди истакао је да овај споразум има циљ да потврди опредијељеност релевантних политичких актера Добоја за поштовање етичких стандарда током изборне кампање.

Из ОЕБС-а су оцијенили да је и у Српцу неопходно доношење оваквог документа због све већих неслагања међу политичарима, која су довела до блокаде парламентарног живота.

- Ријеч је о џентлменском споразуму, који нема тежину правног акта, али има тежину осуде од стране гласача према странкама које га наруше - истакао је представник канцеларије ОЕБС-а из Бањалуке Синиша Петровић.

Он је навео 20 ставки које ће се наћи у споразуму, међу којима су уздржавање од притиска на бираче и ширења клевета, невријеђање кандидата. Споразум ће, између осталог, обухватити и забрану куповине гласова и ометања скупова у Српцу.

- Текст споразума ћемо припремити до 30. јуна ове године, а за израду је задужен седмочлани етички одбор општине Србац - рекао је предсједник СО Србац Зоран Ђукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана