Србац: Одборницима дугују 17 накнада

Анита Јанковић
Србац: Одборницима дугују 17 накнада

Србац - Одборници Скупштине општине Србац због блокаде парламента готово годину нису сјели у скупштинске клупе, а остали су и без одборничких накнада, које им нису исплаћене за протеклих 17 мјесеци.

Према законским одредбама, одборници имају право на накнаду чак и у оваквој ситуацији када се сједнице не одржавају. Ако се узме у обзир да одборничка накнада у Српцу износи 450 КМ, дуговања за 25 одборника премашила су 190.000 марака.

У ситуацији када је парламентарни живот у застоју, нико од одборника и не помишља да јавно затражи исплату накнаде за нерад. Међутим, мало ко ће бити спреман да се одрекне новца који им припада по закону, јер се сваком од њих дугује око 7.650 КМ. Одборник СДС-а Милијана Антонић каже да се престала надати исплати накнаде која није била редовна чак и док се Скупштина одржавала.

- Питање је да ли ћемо и када добити тај новац, али очекујем да га исплате, јер нам дугују накнаде и за период док смо долазили на сједнице. Није наша кривица што Скупштина не засједа скоро годину - истакла је Антонићева.

Она је поручила да се нада да ће дуговања бити измирена или ће одборници у супротном тражити заштиту својих права на друге начине.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а и ДНС-а Крсто Чавор каже да одборници из његовог клуба не размишљају много о накнадама, јер у Српцу има много важнијих и пречих ствари од поменутог проблема.

- Те накнаде су лична примања и биће исплаћене кад-тад. Сигуран сам у рјешење овог проблема, који сада уопште није примаран. Нормално је да се накнаде не исплаћују кад исплате касне и другим буџетским корисницима - појаснио је Чавор.

Начелник општине Драго Ћирић каже да су накнаде за одборнике прокњижене и да ће бити исплаћене с приливом новца, али није могао прецизирати када ће то бити.

- Имамо прече ствари попут социјално угрожених, бораца, дјеце којима морамо уплатити новац. Скупштина не засједа годину па је питање јесу ли и зарадили тај новац у посљедњих 12 мјесеци, али без обзира на то, свима ће те надокнаде бити исплаћене - каже Ћирић.

Он је појаснио да не дугују свима 17 накнада, јер су неким одборницима, којима је новац био неопходан, исплаћивали по два-три одборничка додатка.

- Једни су женили и удавали дјецу, други су морали на операције и њима смо исплатили по неколико одборничких надокнада. Можда само неколицини дугујемо новац за 17 мјесеци - прича Ћирић. 

Изостанак исплате новца не важи за предсједника Скупштине општине Зорана Ђукића, који добија плату у исто вријеме када и општински службеници, којима су посљедња примања исплаћена за децембар прошле године.

- Сви општински функционери добијају плату по закону, што сам и сам, и плус сваки дан долазим на посао за разлику од одборника који не засједају - рекао је Ђукић и додао да је у посљедњих неколико мјесеци општина имала неколико блокада плаћајући наслијеђене дугове прошле власти те да су у таквој ситуацији морали некоме ускратити примања.

- Сасвим је нормално да ускратимо онима који не раде. Било би сулудо плаћати одборницима, а не исплаћивати социјално угрожене категорије - прича Ђукић.

Одрекли се накнаде

Садашњи сазив Скупштине општине Србац само једном се колективно одрекао одборничке накнаде и то у првој години мандата, када су мјесечну зараду усмјерили за изградњу Центра за дјецу са посебним потребама у Српцу, а једне плате су се тада одрекли и општински функционери.

На овај начин је прикупљено око 18.000 марака. Изузетак представља одборник Ненад Бабић, који је више од пола године мјесечно издвајао по 300 КМ за дјецу са посебним потребама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана