Србац: Нови вртић након три и по деценије

Дејан Јовичић
Србац: Нови вртић након три и по деценије

СРБАЦ - Након три и по деценије у Српцу ће до краја године почети изградња новог вртића, чиме ће боље услове за образовање и игру добити око 200 србачких малишана.

За ове намјене Влада Републике Српске усмјериће 850.000 КМ из донаторских средстава Владе Републике Србије.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић рекао је да због све већег броја уписане дјеце садашњи објекат не задовољава потребе ове локалне заједнице, због чега се пројекат изградње новог вртића нашао на врху приоритета у плану капиталних инвестиција до 2022. године.

- Били смо свјесни да вртић ради у отежаним условима, али без помоћи републичких институција руке су нам биле везане. Нови објекат простираће се на 1.762 квадратна метра и биће изграђен по највишим стандардима - казао је Драгосављевић и додао да је Општинска управа била задужена за израду пројекта.

Нови вртић налазиће се иза зграде Основног суда у Српцу, а радови на овој локацији започеће чим се оконча тендерска процедура избора извођача радова. Уколико временски услови дозволе, изградња би могла почети већ у децембру.

- У објекту ће се налазити довољно просторија за боравак око 200 дјеце у једној смјени, играонице, зелене површине, кухиња и други неопходни садржаји. Такође ће бити изграђен паркинг и нови приступни пут - рекао је Драгосављевић.

Први вртић у Српцу основан је 1972. године, а након катастрофалних поплава које су уништиле овај објекат, пресељен је 1986. године у круг текстилне фабрике “Итрис”. Од тада до данас кроз ову установу је прошло више хиљада малишана.

Директорица вртића Дијана Миланковић каже да су досадашње просторије биле премалене за квалитетан рад са дјецом, нарочито у поређењу са вртићима у околним општинама, а било је и све теже одржавати застарјели објекат који је првобитно био намијењен за смјештај дјеце радника некадашњег “Итриса”.

- Прије избијања пандемије вируса корона готово да нисмо имали довољно учионица за рад са дјецом, а непрестано смо се суочавали и са разним кваровима. Сада нашу установу похађа мање дјеце јер је епидемиолошка ситуација још нестабилна, али свјесни смо да ће их по нормализацији стања бити знатно више, тако да је било нужно да што прије ријешимо питање новог објекта - рекла је Миланковићева.

Она је захвалила владама Српске и Србије на донацији, а нарочито општини Србац, која је изградњу вртића још прије двије године означила пројектом од највећег значаја у развојном плану.

Српчанка Сузана Кнежевић каже да је задовољна радом ове установе,  додавши да ће нови вртић омогућити још боље услове за дневни боравак малишана.

- Једно дијете ми је недавно изашло из вртића и кренуло у школу, а друго је полазник старије групе и имам само ријечи хвале за рад васпитачица. Посебно бих похвалила њихов креативан рад са дјецом и сигурно је да ће изградњом новог вртића моћи реализовати бројне идеје које до сада нису могли - рекла је Сузана.

Обнова

Вртић је прије десетак година био у изузетно лошем стању, а онда је путем ГАП пројекта уложено 126.000 КМ у обнову. Помоћ је пружио и кабинет тадашњег предсједника РС Милорада Додика, одакле је стигло 30.000 КМ за набавку столарије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана