Србац: Нема екскурзије, нема ни наставе

Цвија Мркоњић
Србац: Нема екскурзије, нема ни наставе

Србац - Ученици Центра средњих школа из Српца од јуче бојкотују наставу након што је одлучено да 23. маја неће путовати на матурску екскурзију у Италију, Шпанију и Француску.

На наставу не иду 73 ученика револтирана због тога што још није формиран Школски одбор који одлучује о одласку на екскурзију. Школски одбор је средином фебруара распустило Министарство просвјете и културе РС.

Ученици кажу да су испали колатерална штета политичких обрачуна који се већ двије године одвијају у њиховој школи у вези са избором новог директора. Ни након четири конкурса ова установа није добила новог руководиоца јер одлуке Школског одбора не добијају подршку Министарства просвјете и културе које је умјесто тога за вршиоца дужности прво поставило професора српског језика и књижевности Крсту Чавора, а у посљедња три наврата професора информатике Миленка Живанића.

Због тога је распуштен Школски одбор и покренут поступак за поновни избор његових чланова. У међувремену је именовано шест нових чланова Школског одбора - по два у име Министарства просвјете и културе, Савјета родитеља и радника школе, док седмог члана треба да именује србачки парламент који се тек јуче први пут састао у овој години.

- Школски одбор не функционише, док не буде изабран посљедњи члан. Ми више немамо стрпљења, јер нико није размишљао о нашим интересима и док је радио у пуном саставу. Већ двије године Школски одбор и Министарство просвјете се препуцавају и коче рад читаве школе. Не видим разлог да због тога останемо ускраћени за ђачке радости. Желимо да идемо на екскурзију као и свака друга генерација - каже матурант Гимназије Никола Игњатић наводећи да се ђаци не плаше санкција и да ће истрајати до краја.

Вршилац дужности директора школе Миленко Живанић каже да је једино рјешење у овом тренутку да Министарство просвјете и културе одобри рад Школског одбора у окрњеном саставу, док локална управа не изабере посљедњег члана тог тијела.

- Због тога ћу данас присуствовати сједници србачког парламента и затражити од одборника да што прије именују седмог члана Школског одбора. Уколико то одобре, прво се расписује конкурс за директора школе, а затим ће проћи неколико седмица до коначног именовања. Таква одлука сигурно не може задовољити ученике и зато се надам да ће министар одобрити да Школски одбор одлучује са шест чланова како би ђаци отпутовали на екскурзију - истакао је јуче Живанић.

Он додаје да ученици сигурно неће остати ускраћени за матурску екскурзију, али да је могуће да термин путовања буде помјерен за јун или септембар у случају да криза не буде убрзо превазиђена.

Из Министарства просвјете и културе РС јуче нису одговорили на питања у вези са овим случајем.

Подршка

Од 92 вицематураната Центра средњих школа из Српца за одлазак на екскурзију су се пријавила 73 ученика Гимназије, Економске и Металске школе. У знак подршке наставу не похађају ни ђаци који неће ићи на екскурзију, а бојкот су подржале и разредне старјешине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана