Србац: На бироу 2.000 особа, а нико неће у дуборесеце

Дејан Јовичић
Србац: На бироу 2.000 особа, а нико неће у дуборесеце

Србац - Иако се на србачком Бироу рада налази готово 2.000 незапослених лица, од чега су 500 радници без одређених врста занимања, интересовање за додатну едукацију у виду бесплатне обуке на пословима дуборесца није на очекиваном нивоу.

О томе свједочи податак да је јавни позив Центра за стручно образовање одраслих - WMTA из Српца, који је расписан у јуну за бесплатну обуку 20 незапослених, морао бити поновљен, јер није било довољно пријављених кандидата.

Један од ријетких који се бави овим послом је младић Миливој Драгомировић из Горњих Срђевића код Српца, који већ годинама израђује иконе у дуборезу, а успјешно израђује и уникатне комаде намјештаја. У послу му помаже супруга Ивана, која је прошла обуку управо у WMTA.

- Израдио сам ручно у дуборезу на стотине икона православних светаца и занимљивих фигура, а радим и намјештај од дрвета по наруџби. Ускоро би требало да добијем специјализоване машине за ову намјену и све би требало да иде много лакше. Тржиште за овај посао је велико и права је штета што нема више људи који би се њиме бавили, јер тешко могу стићи да испуним захтјеве свих муштерија - каже Драгомировић.

Један од најпознатијих србачких мајстора у дрвној индустрији је пензионер Немања Петковић, који је својевремено радио у великим компанијама, а сада успјешно води породично предузеће "Јавор стил" у којем производи масивни намјештај за канцеларије и домаћинства.

Он жали што се у Српцу не подижу фирме са финалним производима из области дрвопрераде, јер је то велика развојна шанса за ову општину која има квалитетну букову и храстову грађу у планини Мотајица.

- Од продаје сировина се не живи, па је велика штета што се млади људи не школују за оператере на CNC машинама. Данашња омладина не жели да ради у привреди, поготово у занатским фирмама, јер је тај посао друштвено обезвријеђен. То је разлог што млади данас траже посао само у јавним предузећима или иностранству, тако да се занатске фирме могу одржати само у породичном амбијенту - истиче Петковић.

WMTA из Српца је за непуне три године у области дрвне и металске индустрије додијелио сертификате за 200 одраслих лица из цијеле Српске.

Међутим, иако је сертификате стекао значајан број људи из србачке општине, највећи број полазника долази из сусједних општина и ради се већином о људима средње животне доби.

- У Центру вршимо обуку кадрова за CNC оператере за обраду дрвета, дизајнере намјештаја, тапацирере и лакирере, CNC оператере за обраду метала, пројектовање машинских дијелова и завариваче - рекао је Зоран Вуковић, директор Удружења шумарства и прераде дрвета "Интерфоб" из Бањалуке које управља овим центром.

Нови рок

Нови рок за пријаву за обуку истиче ових дана па ће ускоро бити познато да ли има заинтересованих полазника који би прошли бесплатна 64 часа обуке и тако били оспособљени за занимање столар за дуборез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана