Србац: Хиљаду становника “нестало” за осам година

Дејан Јовичић
Србац: Хиљаду становника “нестало” за осам година

СРБАЦ - У посљедњих осам година број становника на подручју општине Србац се смањио за више од хиљаду, а у односу на пријератно стање се готово преполовио, што указује на чињеницу да овој локалној заједници пријети опасност од изумирања.

У информацији о демографском развоју, коју су разматрали србачки одборници на посљедњој сједници, наведено је да су прошле године ову општину насељавала 15.854 становника, према процјени Републичког завода за статистику, а на посљедњем попису из 2013. године било их је 16.933.

Одборник ДНС-а Данко Драгојевић сматра да је реалан број још и мањи и додаје да ће се такав негативан тренд наставити наредних година.

- То се види и по драстичном паду броја уписаних ученика, којих је, примјера ради, у средњошколском центру “Петар Кочић” 2012. године било уписано 588, а у овој школској години 332. У прошлој години је забиљежен и највећи број одсељених из Српца у задњих пет година. Хитно треба усвојити додатне мјере да се људи задрже и почну враћати из иностранства, јер ће у супротном број становника у Српцу, за двије до три године, пасти на испод десет хиљада - рекао је Драгојевић.

Иако је прошле године рођено 149 дјеце, што је значајан пораст у односу на 2020. када их је било 119, у истом периоду преминуло је 267 грађана, чиме је настављен континуитет негативне стопе природног прираштаја из претходних година.

- Радује ме што је прошле године повећан број склопљених бракова којих је било 107, а то је највише још од 2011. године, међутим, забрињава податак да стопа фертилитета износи 1,3 одсто по мајци, а када је испод 1,9 то значи нестанак тог становништва. Да је ситуација алармантна види се по овом документу у којем стоји да већ сада не постоји довољан људски потенцијал за будући демографски и друштвено-економски развој и да ће се депопулација и демографско изумирање наставити - рекао је одборник ПДП-а Саша Јовичић.

Он је предложио да буду уведене неке нове мјере којим би се стимулисали млади да склапају бракове и заснивају породицу.

- У општинском буџету имамо довољно простора да обезбиједимо средства за бесплатне уџбенике за све ученике основних школа. Требало би размислити о додатном суфинансирању трошкова боравка дјеце у вртићу, али и о могућности да будемо једна од ријетких општина која би то у потпуности финансирала - рекао је Јовичић.

Предсједник Клуба одборника СНСД-УС-НДП Александар Бабић рекао је да је на приједлог њиховог клуба у јулу прошле године одржана тематска сједница о демографском развоју и да су од тада учињени бројни помаци.

- Сматрам да имамо можда и најквалитетније пронаталитетне мјере у Српској, а трудимо се да младе задржимо и на друге начине. При крају је изградња новог вртића и зграде за младе брачне парове, а након више деценија обновљен је и средњошколски центар у Српцу. Ученици првих разреда средњих школа од ове године имају плаћен превоз у стоодстотном износу, стипендије се стално повећавају, а уведене су и бројне новчане накнаде за вишечлане породице - рекао је Бабић.

Одборник СНСД-а Бранко Граховац рекао је да је најновија мјера Владе Републике Српске, која стимулише са 750 КМ мјесечно породице са четворо и више дјеце у којима је један од родитеља незапослен, пун погодак.

- То ће опредијелити оне који имају двоје или троје дјеце да се одлуче и за четврто и таквих примјера ће сигурно бити и у Српцу - рекао је Граховац.

Брак на чекању

У посљедњих десет година уочено је да се млади све касније одлучују да ступе у брачну заједницу и то мушкарци у просјеку од 28. до 33. године, а жене од 25. до 29. године. Разлози за то су многобројни, а предњаче жеља за већим образовањем и личним усавршавањем и захтјеви за сигурно запослење и сталне приходе којима би финансирали издржавање породице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана