Србац: Грант награда за добар рад

Дејан Јовичић
Србац: Грант награда за добар рад

СРБАЦ - Обнова и изградња инфраструктурних објеката и јачање саобраћајних веза основни су предуслови за економско јачање локалних заједница и стварање подстицајног окружења за живот и рад, што је опредијелило општину Србац да планира чак 20,6 милиона КМ за капиталне инвестиције у овој години, од чега ће највећи дио бити утрошен за реконструкцију путева и улица.

Најкапиталнији пројекат биће санација магистралног пута Нова Топола - Србац - Дервента на дионици од Српца до Корова, вриједности 16 милиона КМ, нови асфалт добиће и путеви у десетак мјесних заједница, а биће изграђена и прва кружна раскрсница у Српцу.

Замјеник начелника општине Владимир Гужвић рекао је да је кроз грантове Владе Републике Српске, те са нивоа БиХ, од Европске уније и других донатора планирано да буде обезбијеђено више од 18 милиона КМ, а из општинског буџета и учешћем грађана више од два милиона.

- Недавно смо оформили квалитетан тим у виду Одсјека за развој у локалној управи, који је радио на овогодишњем Плану капиталних инвестиција  и који је по износу средстава један од највећих до сада. За свега неколико мјесеци од формирања новог одсјека успјели смо привући око пола милиона грантовских средстава кроз разне међународне пројекте, а очекујемо да тај износ буде још већи - рекао је Гужвић.

Он истиче да је општина Србац сврстана међу три јединице локалне самоуправе у БиХ које су оствариле највећи напредак у свим областима управљања у склопу друге фазе пројекта МЕГ 2, за шта ће добити грант у износу од 140.000 америчких долара за побољшање комуналне инфраструктуре.

- То је резултат доброг рада свих запослених у управи који су унаприједили двосмјерну комуникацију са грађанима, омогућавајући им да кроз мобилну апликацију и друге начине лакше пријаве комунални проблем и учествују у јавним расправама. Анкетирали смо и 230 домаћинстава како бисмо побољшали услуге водоснабдијевања и одводње. Грантовска средства која смо добили усмјерићемо управо за проширење водоводне и канализационе мреже у руралним подручјима - истакао је Гужвић.

У овој години планиран је и завршетак изградње новог спортског центра за Фудбалски клуб Слога, спортског игралишта у Жупском Разбоју и центра за спортско-рекреативне и терапеутске активности у Горњим Срђевићима, за шта је предвиђено близу 350.000 КМ, а предвиђена је и друга фаза реконструкције објекта Дома младих за галерију и депо умјетничких слика, изградња друштвеног дома у Срђевићима, те санација домова у Ножичком, Лилићу и Каоцима, у укупној вриједности око 400.000 КМ.

Од важнијих пројеката ту је и набавка пластеника за пољопривреднике кроз суфинансирање у износу од 311.000 КМ, а биће проширена и јавна расвјета и набављено специјализовано возило за дијализу, што ће коштати више од 100.000 КМ.

- За опремање новог вртића, који ће од септембра почети са радом, биће издвојено 562.000 КМ, а очекујемо и скори завршетак свих радова на пројекту зграде за младе брачне парове, чиме ћемо трајно ријешити стамбено питање за 20 породица - истакао је Гужвић.

Ушће

Један од пројеката из дугорочног плана је уређење ушћа Врбаса у Саву и за сада је урађен зонинг план, а у току је израда урбанистичко-техничких услова за прву зону која се односи на уређење канала бившег корита Врбаса.

- Ријеч је о великој површини и још чекамо рјешења од пројектаната на који начин би се грађевински ријешило напајање тог канала и састављање са коритом Саве. Наша идеја је да се корито Врбаса направи пловним како би се омогућили бројни туристички садржаји, а то ће изискивати знатна средства, али и прекограничну сарадњу - навео је Гужвић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана