Србац годину тавори у политичком блату

Анита Јанковић
Србац годину тавори у политичком блату

Србац - Србац је ушао у другу годину дубоке политичке кризе узроковане распадом скупштинске већине, а њен крај се не назире иако је општина парализована и из дана у дан наноси све већу штету.

Блокада србачког парламента траје од 9. априла када су нову скупштинску већину формирали СНСД и ДНС. Тада су смијењени предсједник Скупштине општине Зоран Ђукић и секретар Драгица Вранић, а на њихово мјесто именовани Горан Гаврановић и Слађана Шкрбић. Дотадашња већина предвођена СДС-ом, међутим, не признаје нову и њене одлуке због чега није обављена ни примопредаја дужности.

Политичка криза добила је и судску димензију јер је Ђукић тражио заштиту сматрајући да су смјене незаконите. Након три неуспјела покушаја примопредаје власти, која је заказао новоизабрани предсједник Скупштине општине, стигло је и рјешење из бањалучког Окружног суда који је наложио да примопредаја буде обављена у што краћем року. У међувремену је цијели случај стигао до Врховног суда РС, који је предмет вратио Окружном суду на поновно одлучивање. Тиме је продужена агонија чији се крај и не назире.

За то вријеме највећу штету трпе грађани који због блокаде парламента не могу остварити своја права. Студенти другу годину заредом не добијају стипендије, нема подстицаја за пољопривреднике, средства за рад спортских клубова се исплаћују на кашичицу, а плате у јавним установама касне мјесецима. Буџет за ову годину није усвојен, а на снази је оперативни план финансирања који је у великој мјери смањио издвајања јавним предузећима и установама и најугроженијим категоријама попут социјалних и борачких категорија, док су капиталне инвестиције блокиране.

Начелник Српца Драго Ћирић каже да је блокада нанијела штету и да се ради о чистом политикантству.

- Највећа штета нанесена је студентима и пољопривредницима. Жао ми је што студенти нису добијали стипендије и пољопривредници подстицаје, јер их у србачкој општини има много. У суштини, све друго функционише - каже Ћирић.

Ђукић каже да је недавно још једном разговарао са свим политичким партијама у србачком парламенту, али да нико од њих није показао интересовање за сазивање сједнице Скупштине.

- Неки одборници имају жељу да учествују у раду Скупштине општине, али не смију јер су под притиском партијских шефова који ведре и облаче - рекао је Ђукић.

Он је истакао да кампања за локалне изборе већ тресе Србац и да се ужурбано ради на стварању нових коалиција, те да не искључује могућност да прва наредна сједница буде одржана тек у новом сазиву.

- Уколико направимо коалицију по узору на републички ниво, доћи ће до засједања Скупштине, али ако СП буде ишао самостално на изборе, највјероватније неће бити ни сједнице Скупштине до формирања њеног новог сазива - појашњава Ђукић.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а и ДНС-а Крсто Чавор каже да још постоји нада за прекид блокаде парламента.

- Мислим да ћемо наредних дана ствари довести на чистац и знати да ли засједамо или од тога нема ништа до избора у октобру. Руководства странака разговарају и очекујемо да ће у наредних десетак дана све бити разријешено - рекао је Чавор.

С друге стране, песимизам не крије предсједник србачког НДП-а Горан Ћосић који каже да је готово немогуће вратити одборнике у скупштинске клупе прије избора.

- У историји Српца није забиљежен овакав начин рада, односно нерада, што је за сваку осуду. Садашње стање је резултат односа између општинских одбора СНСД-а и СП-а. Друге странке у овој причи немају путера на глави јер сви смо за деблокаду парламента, али те две опције се не могу договорити и сад смо у пат позицији - рекао је Ћосић и додао да је политичка криза нанијела огромну штету на свим пољима.

Коалиције

Већину у србачком парламенту тренутно чине СНСД и ДНС који имају 13 одборника. Опозициони блок чине по четири одборника СДС-а и НДП-а и по два ПДП-а и СП-а.

На челу србачког СП-а је начелник општине Драго Ћирић, који је послије избијања кризе напустио НДП. Кадар СП-а је и предсједник Скупштине општине Зоран Ђукић и уколико социјалисти склопе коалициони договор за заједнички наступ на предстојећим локалним изборима са СНСД-ом и ДНС-ом, била би отворена шанса и за преговоре о сазивању сједнице србачког парламента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана