Србац: Дукат донио радост у двије породице

Дејан Јовичић
Србац: Дукат донио радост у двије породице

Србац - Дукат који је уручен као главна награда побједнику богојављенског пливања у Српцу донио је срећу за двије породице из ове локалне заједнице.

Студент Гојко Басурић из Српца, који је три године заредом побједник богојављенског пливања, поклонио је дукат пријатељу Марку Богосавцу, а он је заузврат издвојио 200 КМ, како би на симболичан начин "откупио" дукат и тако помогао породицама које живе у тешким условима. Њих двојица су протеклог викенда обишли двије породице из Ситнеша и Повелича, на приједлог Центра за социјални рад, и свакој од њих уручили по 100 КМ.

- Гојко је диван младић и врхунски спортиста и био сам почаствован када је одлучио да управо мени поклони дукат. Осјетио сам моралну обавезу да се некако одужим и тада се родила идеја да помогнем угроженима - рекао је Богосавац.

Помоћ је стигла у руке Видака и Недељке Цвијетић из Ситнеша, који имају четворо дјеце, те Далибора и Татјане Вајукић из Повелича, који имају троје дјеце. Цвијетићи немају редовна примања и преживљавају од дјечијег додатка и повремених надница које зараде љети, берући краставце у Лијевчу пољу.

- Имамо четворо дјеце, узраста од седам до 17 година и ова помоћ нам много значи, јер све што зарадимо од надница потрошимо на храну и хигијену, а готово цјелокупан дјечији додатак морамо дати за станарину - каже Недељка Цвијетић.

Захвалност је упутила и Татјана Вајукић, која је избјегла из Кисељака и удала се за Далибора, са којим живи у кући његових родитеља. Имају три сина, узраста од једне и по до девет година, и прошли су кроз тешке муке јер им је четворогодишњи Саша оболио од тешке болести неуробластома, због чега је оперисан, а примао је и хемотерапију.

- Болест је мом Саши открио педијатар. Након тога смо проживљавали тешке тренутке, а због стреса најстарији син Стефан има проблема са видом. У том периоду смо обоје били без посла пуне три године, али смо, на сву срећу, недавно поново почели радити - каже Татјана.

Додаје да им је до сада помоћ за лијечење сина пружио Црвени крст у износу од 1.500 КМ и општина Србац са 900 марака.

- Помоћ нам много значи, али нам је понекад дража топла људска ријеч, јер смо били јако депресивни и стално живимо у страху да би се болест могла вратити - каже Вајукићева.

Активисти

Гојко Басурић је студент Природно-математичког факултета у Бањалуци, а уз то је и успјешан спортиста јер је освојио више од 50 медаља на домаћим и међународним карате такмичењима.

Марко Богосавац је запослен као војно лице, а већ десетак година је организатор Хајдучких сусрета у Каоцима, на којима се екипе из цијеле бањалучке регије такмиче у заборављеним дисциплинама, попут прескакања потока, бацања камена с рамена и кошења траве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана