Србац: Ђукић се враћа у фотељу

Милијана Латиновић
Србац: Ђукић се враћа у фотељу

Србац - Врховни суд РС уважио је жалбу смијењеног предсједника Скупштине општине Србац Зорана Ђукића и укинуо рјешење Окружног суда у Бањалуци којим је наложено да Ђукић преда дужност новоизабраном предсједнику Горану Гаврановићу из СНСД-а.

У рјешењу Врховног суда наведен је низ правних пропуста у одлучивању Окружног суда због чега је наложено враћање предмета овом суду на поновно одлучивање. 

- Знали смо да је смјена нелегална и ово је још једна потврда да смо били у праву. Упорно сам говорио да је на априлској скупштини начињено много процедуралних грешака, али то нису хтјели слушати у одборничком клубу СНСД-а и ДНС-а. Да су сачекали са одржавањем скупштине још који дан, све би било по закону - рекао је Ђукић и додао да би тада и смјене могле бити обављене легално и не би дошли у ситуацију да је рад парламента блокиран већ девет мјесеци.

Бањалучки Окружни суд је половином јула наложио да се обави примопредаја власти и омогући Гаврановићу и секретару СО Слађани Шкрбић да преузму своје функције на које су именовани 9. априла. Од тада су одржана три неуспјешна покушаја примопредаје власти уз посредство Министарства управе и локалне самоуправе РС након чега је министарство затражило примопредају власти судским путем.

Међутим, у рјешењу Врховног суда наведено је да министарство није имало пуномоћ за заступање у овом предмету, о чему ће Окружни суд морати водити рачуна у поновном поступку.

Паралелно са овим процесом трајао је судски спор између СО Србац и бившег предсједника Скупштине Теодора Стојковића из СНСД-а који је смијењен у јулу 2014. године. Стојковић је тражио да се поништи скупштинско рјешење о смјени и омогући његов повратак на дужност и исплата свих заосталих плата, али је бањалучки Окружни суд прије неколико дана пресудио да је смјена обављена у складу са прописима.

- Ово је доказ да све одлуке радимо у складу са Статутом и Пословником СО. Нисмо жељели направити ниједну правну грешку, тако да је суд донио очекивану пресуду - сматра Ђукић који је након Стојковићеве смјене изабран за предсједника.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а и ДНС-а Крсто Чавор истиче да због оваквих дешавања у парламенту и проблема у вези са примопредајом дужности испаштају сви грађани општине Србац.

- Није ријеч само о предаји дужности, цијели парламент је у блокади већ девет мјесеци, а још нисмо разматрали ни буџет за 2016. годину, нити план рада. Због свега тога испаштају буџетски корисници општине, не исплаћују се ни плате ни стипендије - рекао је Чавор.

Службеници

Окружни суд у Бањалуци недавно је донио и пресуде по судском спору између локалне управе и службеника који су добили отказ у марту 2013. године.

Тада је 17 радника општине добило рјешења о престанку радног односа, али је већина њих изгубила спор у другостепеном поступку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана