Србац дио пројекта “Промоција различитости и једнакости у БиХ”: Обиљежја на језицима националних мањина

Д. Ј.
Србац дио пројекта “Промоција различитости и једнакости у БиХ”: Обиљежја на језицима националних мањина

СРБАЦ - Насеља и објекти од историјског значаја у Српцу у којима су живјеле или још живе националне мањине биће у наредном периоду обиљежени двојезичним знаковима и путоказима.

Ово је резултат пројекта “Промоција различитости и једнакости у БиХ” у којем поред неколико општина и градова у Српској учествује и Србац.

Начелник општине Млађан Драгосављевић потврдио је да ће се ускоро одредити локалитети у виду културних и вјерских објеката, гробаља, улица и других насеобина на којима ће бити постављена обиљежја на језицима националних мањина, а трошкови ће бити финансирани кроз пројекат.

- У Српцу живи неколико породица чешке националне мањине у Новој Веси, селу које су и основали чешки досељеници гдје и данас постоји њихова црква, гробље и друштвени дом. Ту је и украјинска мањина са црквом и гробљима у Горњим и Доњим Срђевићима, Селишту и Расавцу, као и бројне породице Каравлаха у Српцу. Иако више не живе у нашој општини, остала су два пољска гробља и други објекти некадашње пољске националне мањине на којима већ постоје одређена обиљежја - рекао је Драгосављевић.

Он истиче да ће овај пројекат допринијети већој препознатљивости националних мањина и њиховом учешћу у друштвеној заједници.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана