Србац: Блокирали Скупштину па траже кривца

Анита Јанковић
Србац: Блокирали Скупштину па траже кривца

Србац - Општински одбори СДС-а, НДП-а и СРС-а у Српцу траже да сједница локалног парламента буде одржана најкасније до 25. децембра ради покушаја усвајања буџетских докумената, јер је извјесно да би ова општина и трећу годину заредом могла ући у привремено финансирање.

Они у заједничком саопштењу истичу да је блокада рада парламента, која траје већ осам мјесеци, довела до прекида у исплати стипендија, подстицаја за пољопривреднике, субвенција за запошљавање и новца за спортске организације.

- Позивамо све политичке партије које партиципирају у Скупштини да се уразуме и зауставе даље урушавање економског, финансијског и социјалног стања у Српцу. Интерес грађана мора бити изнад интереса појединаца - наводи се у саопштењу које су потписали предсједници ових партија Ранко Недић, Горан Ћосић и Драган Каталина.

Криза у парламенту наступила је када су предсједник Скупштине Зоран Ђукић и секретар Драгица Вранић одбили да оду са функција након што их је нова већина од 13 одборника СНСД-а и ДНС-а смијенила на априлској сједници, а то нису учинили ни на три примопредаје.

Сједници су тада одбили да присуствују одборници НДП-а, ПДП-а, СП-а и два од четири одборника СДС-а, који су одлучили да пруже подршку смијењеним функционерима.

Иако су тиме допринијели да дође до скупштинске блокаде, очигледно су у СДС-у и НДП-у увидјели своју грешку, због чега су протеклих мјесеци преговарали са СНСД-ом о заједничком наступању у Скупштини, али су били неуспјешни. И СДС и НДП су окренули леђа начелнику општине Драги Ћирићу, који је такође са својим СП-ом покушао да склопи споразум са СНСД-ом, али није било конкретних резултата.

У СНСД-у су изричити и траже да буду испоштоване одлуке које су усвојене на априлској сједници, а то је да се поставе новоизабрани предсједник и секретар СО Горан Гаврановић и Слађана Шкрбић и покрене поступак за опозив Ћирића.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а и ДНС-а Крсто Чавор не види шансу за одржавање сједнице Скупштине и истиче да су се касно сјетили моралисања и позивања на интерес грађана.

- Отићи ћемо једино на скупштину коју закаже новоизабрани предсједник који је изабран легално са 13 одборника. Да су мислили на грађане, до сад би предали власт коју су већином изгубили, али нису. Сад моралишу, а заборављају да немају правио на то - категоричан је Чавор.

Он истиче да је слична ситуација била и прошле године када су их исте странке, наводно у интересу грађана, замолиле за подршку како би усвојили буџет.

- Ту смо их подржали, али када смо на сљедећој Скупштини опозвали предсједника, они су блокирали рад Скупштине - прича Чавор и наглашава да је највећи кривац за блокаду србачког парламента бивши предсједник СО Зоран Ђукић, који није хтио да овјери документа са сједнице Скупштине одржане почетком априла гдје је покренута његова смјена.

- Донекле одговорност сноси и Ћирић јер је дужан да води рачуна о функционисању локалне власти - каже Чавор.

Радикали

Иако немају одборника у локалном парламенту, захтјеву за сазивање Скупштине су се придружили и србачки радикали. Они су на локалним изборима 2012. године наступали у кампањи под окриљем коалиције "Звоно", али њихови кандидати нису прикупили довољно гласова да уђу у парламент.

Посљедице блокаде парламента

- прекид у исплати стипендија

- изостали подстицаји за пољопривреднике

- нису уплаћене субвенције за запошљавање

- спортске организације остале без новца

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана