Србац: Блокаду Скупштине развлаче до избора

Анита Јанковић
Србац: Блокаду Скупштине развлаче до избора

Србац - Преговори о сазивању Скупштине у Српцу су на климавим ногама и мале су шансе да ће одборници засјести у скупштинске клупе до краја првог тромјесечја ове године, а како ствари стоје, постоји вјероватноћа да неће бити одржана ни до локалних избора.

Предсједник Скупштине Зоран Ђукић одржао је консултације са свим странкама, али договор није постигнут, јер његов приједлог да буде сазвана ванредна сједница, на којој би био усвојен буџет и основе економске политике, не прихватају у СНСД-у и ДНС-у и траже да се ова документа нађу на редовној сједници Скупштине.

- Опет ћу покушати да им објасним да је немогуће одржати редовно засједање, те да, ако им је стало до грађана, морамо приступити ванредном засједању - рекао је Ђукић.

Он је казао да редовну сједницу није могуће одржати, јер је Скупштина у блокади, још није стигла пресуда Врховног суда РС који је прихватио Ђукићеву жалбу и вратио предмет бањалучком Окружном суду на поновно одлучивање. Ђукић се жалио на нерегуларност сједнице одржане у априлу 2015, када га је смијенила већина, наводећи низ процедуралних грешака. Ђукић тврди да су одржавање ванредне сједнице прихватили СДС и ПДП, дјелимично и НДП, а овакву могућност прихватају и одборници који су прешли у СП.

- СНСД-у и ДНС-у није у интересу усвајање буџета, јер нису преузели власт, а на сав глас причају како раде у корист грађана. Ово им је прилика да се докажу, јер сам им понудио алтернативу за рјешење проблема - рекао је Ђукић и додао да је Влада РС 2014. године усвојила буџет и економску политику на ванредној сједници, па зашто не би и Србац.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а и ДНС-а Крсто Чавор каже да у овим странкама желе редовно засједање да би могли на дневни ред ставити расписивање референдума о смјени начелника Драге Ћирића и одржавање ванредних избора, што није могуће на ванредној скупштини.

- Не видим оправдан разлог да буде одржана ванредна скупштина сем ако то нису опет неке протекције страначких противника. Ако је судска блокада за редовну сједницу, онда је и за ванредну. Зна се кад се заказује ванредна, када су на снази ванредне околности попут поплава, суше, пожара, епидемије, што сада није случај - рекао је Чавор.

Уколико не дође до помака у преговорима, а судска заврзлама потраје још мјесецима, наредну сједницу ће тек одржати ново скупштинско руководство, које ће бити формирано након локалних избора у октобру. Већину у Скупштини општине имају СНСД и ДНС, а у опозицији дјелују СДС, НДП, ПДП и одборници који су се прикључили СП-у. 

Трпе студенти и пољопривредници

Начелник Драго Ћирић сматра да општина Србац није превише оштећена неусвајањем буџета, јер се све обавезе редовно извршавају, осим исплата стипендија и подстицаја за пољопривреднике.

Он планира да ове дотације изврши мимо скупштинских одлука, што одбацују одборници СНСД-а и ДНС-а, који тврде да то није у складу са законом и да овакве одлуке, због утврђивања бројних критеријума, морају проћи скупштинску процедуру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана