Србац без струје, у Семберији опустошени усјеви

Д. Јовичић, Љ. Алексић
Србац без струје, у Семберији опустошени усјеви

Србац, Бијељина - Олујно невријеме које је у недјељу увече захватило поједине дијелове Српске причинило је велику штету на инфраструктури и у пољопривреди, а неке локалне заједнице јуче су биле без струје и воде.

Најтежа ситуација била је у Бијељини у Српцу, гдје је пола општине било без електричне енергије, а због престанка рада пумпи комплетно подручје остало је и без воде.

Начелник те општине Млађан Драгосављевић прогласио је у недјељу увече ванредну ситуацију због незапамћеног невремена, које ће према првим процјенама проузроковати вишемилионску штету у овој општини.

Разорни вјетар, праћен јаком кишом и градом, поскидао је цријеп и полупао прозоре на више стотина кућа, пословних и јавних објеката, оштетио возила и саобраћајну сигнализацију, почупао из коријена на стотине стабала, причинио штету на нисконапонској мрежи и другој инфраструктури.

- Оштећени су кровови на основним школама у Српцу и Разбоју, а штета је причињена и на неким подручним школама, о чему смо обавијестили ресорно министарство. Знатна је штета и на крововима Дома здравља и Ватрогасног дома, а на згради у којој се налази комунално предузеће “Водовод” урушен је димњак за централно гријање - рекао је Драгосављевић и додао да ће бити потребна још два дана да сви добију струју.

Он је додао да су све расположиве јединице Штаба за ванредне ситуације јуче упућене на рашчишћавање магистралних и регионалних путева, а формиране су и радне групе по мјесним заједницама, које имају задатак да помогну инвалидима и старим и изнемоглим лицима чија домаћинства су претрпјела највећа оштећења. Олујни вјетар у Српцу оштетио је и кров православног храма Покрова пресвете Богородице, са којег је скинут лим, а са једне од купола новог храма Васкрсења Господњег вјетар је однио крст, који је пронађен у околини овог вјерског објекта.

Невријеме је похарало и Семберију, гдје су такође раскривени објекти и рушена стабла. И у бијељинској Служби хитне помоћи имали су пуне руке посла, док су ватрогасци помагали грађанима на терену.

- Јавило се више лица са повредама насталим санирањем посљедица невремена - рекли су Служби хитне помоћи. Страдао је и далековод, а штете је било и у семберским селима, гдје су уништени пластеници.

- Огромна је штета, уништени су пластеници на око 1,5 хектара, док их је од 25 до 30 у потпуности збрисано. Проблем је што је пао и град, па је на пластеницима гдје је вјетар скинуо фолију забиљежена велика штета, ту је усјеве потукао. Око 150 до 200 тона парадајза је истачкано од удараца града. Мислим да је штета сада око 500.000 марака - рекао је Младен Лазић из Голог Брда, који је надлежне замолио за помоћ. Штета је регистрована у селима Црњелово, Бродац и Велином Селу, гдје су поља под кукурузом и осталим усјевима.

Невријеме је захватило и Градишку, Брод, Козарску Дубицу, Дервенту, Угљевик, Лопаре и Сребреницу и њихови становници су јуче такође санирали штету.

Влада РС

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић рекао је да локалне заједнице формирају комисије за процјену штете у вези са недавним временским непогодама, те да ће се Влада, на основу њихових извјештаја, опредијелити да ли ће и на који начин помоћи оштећеним пољопривредницима. Пашалић је рекао да ће коначне податке и износе у вези с тим имати тек у октобру, с обзиром на то да ће у међувремену, највјероватније, на усјевима и објектима бити још штете од града и других непогода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана