Спуст ужетом низ литице и водопаде ријеком Хрчавком у Националном парку Сутјеска

Радмила Ђевић
Спуст ужетом низ литице и водопаде ријеком Хрчавком у Националном парку Сутјеска

Фоча - Посјетиоци Националног парка "Сутјеска" код Фоче моћи ће од јула наредне године искусити нову авантуру, а донијеће је кањонинг ријеком Хрчавком.

Ова и друге новине које уводи најстарији национални парк у БиХ дио су пројекта "Заштићена подручја за природу и људе". Ријеч је о пројекту који спроводи Свјетска организација за заштиту природе "Адрија" у седам земаља западног Балкана.

Један од најмлађих екстремних спортова омогућава посјетиоцу да се ужетом спушта у стјеновито подручје ријеке, скаче преко водопада и у њих, али и да се прошета јединственим природним оазама.

Поред адреналина и забаве овај спорт носи и опасности због чега је веома важно да водичи буду добро обучени и искусни. Како би туристи били безбједни и у потпуности уживали у природи, експедиција Кањонинг асоцијације Словеније стручна знања преноси на будуће локалне водиче. Дио обуке спроводи се на Сутјесци, а дио на вјештачкој стијени.

- Обука ће трајати до 18. октобра у оквиру које водичи савладавају маневре спуштања и безбједности, али и како да поступе у случају несреће. Веома смо задовољни полазницима који су сваким даном све спремнији - каже предсједник Кањонинг асоцијације Словеније Само Лештан.

Једнодневни пролазак кроз кањон Хрчавке траје од осам до десет часова и захтијева изузетну физичку спремност водича. Покрете и издржљивост на вјештачкој стијени увјежбава и Иван Паповић, који се кањонингом бави већ пет година.

- Много нових ствари и трикова сам научио који ће олакшати сам пролазак кроз кањон - каже Паповић.

Како би сви пројекти били квалитетно спроведени у парку "Сутјеска" формирано је сарадничко вијеће које чине представници разних сектора с циљем промоције заштићених подручја као мјеста за одмор, рекреацију и образовање.

- Када човјек дође на Сутјеску види да је овдје само небо граница. Природа је јединствена, а потенцијал неизмјеран. Све је ту, само се треба искористити у најбоље сврхе, а управо је циљ овог пројекта да Национални парк и локално становништво буду покретачи одрживог туризма у заштићеном подручју. Ми смо ту да то помогнемо - појашњава менаџер пројекта "Заштићена подручја за природу и људе" Леон Кебе.

Пројекат финансира Шведска агенција за развој са 4,2 милиона евра, од чега је БиХ намијењено око пола милиона.

Прерада боровнице

Осим кањонинга у Националном парку "Сутјеска" треба да почне прерада и откуп боровнице и љекобиља са обронака планине Зеленгоре и Маглић.

- Прерада би се одвијала у једном од објеката које бисмо адаптирали и прилагодили за ту намјену. Са припремним радовима почећемо већ на прољеће, тако да бисмо до сезоне имали све спремно и догодине кренули са прерадом боровнице - каже директор Националног парка "Сутјеска" Дејан Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана