Спречавањем поплава чувају усјеве

Анита Јанковић Речевић
Спречавањем поплава чувају усјеве

БАЊАЛУКА - С циљем спречавања поплава, бујичних и подземних вода које су протеклих година проузроковале милионску штету на пољопривредним усјевима ресорно министарство спроводи опсежан пројекат чишћења каналских мрежа у Српској, а само на подручју Градишке за те радове обезбијеђено је 6,61 милион марака.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је у току завршна фаза чишћења каналских мрежа, те да је укупна вриједност пројекта 13,65 милиона КМ.

Радови на терену почели су након што је предузеће “Воде Српске” 2019. године анализирало стање водотока у Српској на сливу ријеке Саве, као и појединих бујичних водотока према основном сливу и припадности локалној заједници, те је утврђено да је ситуација у овој области далеко од задовољавајуће, и то са аспекта стања објеката који нису у надлежности јавног предузећа. Анализама је била обухваћена и мрежа ободних и латералних канала, примарна, секундарна и терцијарна мелиорациона мрежа, а повод су била учестала плављења на појединим бујичним водотоцима, те изразита штета у пољопривреди.

- Штета у пољопривреди усљед поплава 2000. године износила је 128 милиона КМ, 2014. године 61,1 милион, а значајна штета на јесењим културама забиљежена је и 2018. године. Разлог је био прилично лоше стање објеката мелиорационе мреже, због чега је било неопходно да се крене са чишћењем - рекао је помоћник министра пољопривреде РС Милан Гаврић. Он је истакао да, упркос реконструкцији одбрамбених насипа, лоше стање секундарне мреже доводи до тек дјелимичне функционалности и стабилности одбрамбених објеката, јер систем одбране од поплава и одводње површинских вода чине заједнички систем који веома тешко или никако не може функционисати један без другог.

- Мелиорациона мрежа, која је нераскидиви дио система одбране од поплава, мора бити функционална. Апсурдно је да су црпне станице и основни канал реконструисани, а мелиорациона мрежа не јер би тако имали двоструке губитке. Једне због трошкова пумпања дуже него што је потребно, а друге на усјевима - појаснио је Гаврић.

Према његовим ријечима, радовима је обухваћено чишћење објеката од растиња и дрвећа, збрињавање отпадног материјала, те интервентна измуљења објеката у сврху омогућавања несметаног течења воде.

 - У току је чишћење мелиорационе мреже на дијелу поплавног подручја Дубичке равни, Лијевча поља и Ножичко-србачке равни, односно подручја Градишка. Активности на подручју Козарске Дубице и Српца у које је било уложено 3,58 милиона КМ су завршене, као и радови у Дервенти, Броду, Модричи, Вукосављу који су коштали 3,89 милиона КМ - рекао је Гаврић и додао да ће бити очишћено више од 1.000 километара каналске мреже.

Хитна санација

Влада Српске задужила је прошле седмице министарства финансија и пољопривреде да обезбиједе 3,1 милион КМ, колико је неопходно за хитну санацију и реконструкцију водних објеката на подручју Бањалуке, Приједора, Градишке, Лакташа и Српца. Планирано је уређење обала водотока и канала у Српцу, санација и уређење обала водотока у Лакташима, као и уређење корита водотока, дислокација и уклањање наноса из корита Саве у Градишци. Биће санирана и рушевна обала и уређена корита и насип ријеке Гомјеница у Приједору, те спријечена плављења на језеру Шљивно, на подручју Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана