Споразум између Српца и Моршанска јача везе два народа: Руси преписују модел школовања из Српске

Дејан Јовичић
Foto: Д.Ј.

СРБАЦ - Дијалог између градова и општина у Републици Српској и Русији темељ је за јачање пријатељских веза руског и српског народа и циљ је да што већи број локалних заједница из Српске успостави братске односе са неким од руских градова.

Ово је порука која је јуче упућена послије потписивања Споразума о братимљењу између општине Србац и града Моршанск, чиме су створене могућности за реализацију заједничких пројеката на пољу економије, културе, спорта, образовања, туризма, здравства и других области.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић рекао је да је ово историјски дан за ову локалну заједницу и круна добре сарадње коју већ годинама имају са Тамбовском области у којој је смјештен град Моршанск.

- Ово је требало и раније да се догоди, али су нас у томе спријечили пандемија вируса корона и друге околности и само смо чекали погодан тренутак да то озваничимо. Наша очекивања су велика, а постоји обострани интерес да посебно радимо на економској сарадњи и организујемо међусобне сусрете наших привредника - рекао је Драгосављевић.

Координатор пројекта братимљења Српца и Моршанска Денис Кочетов рекао је да су путем интернета већ организоване заједничке књижевне вечери и предавања установа културе из Републике Српске и Русије, а успјешно је одржан и онлајн турнир србачких и московских шахиста.

- Оно што је за нас јако важно је да смо успјели спојити Тамбовски државни технички универзитет са Универзитетом у Источном Сарајеву и наставићемо и даље радити на пољу образовања - рекао је Кочетов.

Градоначелник Моршанска Алексеј Викторович Бањиков рекао је да ће бити успостављена сарадња њихове средње школе са Центром средњих школа “Петар Кочић” из Српца.

- Видјели смо да постоји разлика и да ученици у Српцу по завршетку школе могу да стекну звање техничара и одмах почну радити у привреди, што код нас није случај. Наши ученици кроз средњошколско образовање се искључиво припремају за упис на факултете, тако да ћемо се потрудити да примијенимо овдашња искуства и реализујемо и неке друге заједничке иницијативе - рекао је Бањиков.

Додаје да је у плану и потписивање споразума о сарадњи између Борачке организације општине Србац и Удружења ратних ветерана из Моршанска, а биће успостављена и сарадња између културно-умјетничких друштава.

Током посјете Републици Српској делегација Руске Федерације обишла је манастир Осовица и Храм Васкрсења Христовог у Српцу, као и Српско-руски храм у Бањалуци који је у изградњи, а сутра ће присуствовати парастосу за погинуле борце Војске Републике Српске из Српца. 

ВИДОВИЋ

Министарка финансија Зора Видовић, која је присуствовала потписивању Споразума о братимљењу, рекла је да је изградња пријатељских веза са Русијом веома важна за опстанак српског народа на овим просторима. Додала је да је потребно радити и на повезивању њихових региона у економском и политичком смислу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана