Споменик у Јежештици код Братунца свједок српског страдања

К. Ћ.
Споменик у Јежештици код Братунца свједок српског страдања

Братунац - У Јежештици код Братунца јуче је освештан споменик и служен парастос војницима и цивилима који су погинули у овом и неколико околних села у Другом свјетском рату и Одбрамбено-отаџбинском рату.

Почаст за 200 Срба убијених у два посљедња рата одали су начелници Братунца и Сребренице Недељко Млађеновић и Младен Грујичић те делегације српских организација и удружења и неких политичких партија из ових локалних заједница.

- Споменик много значи нама који смо изгубили најмилије јер он свједочи о великом страдању Срба на овом простору средином и крајем прошлог вијека. Још нико није одговарао за злочине који су почињени у Јежештици и другим селима, али се надамо да ће правда стићи злочинце - рекла је “Гласу Српске” Иванка Млађеновић, која је подсјетила да су 8. августа 1992. године заклани у породичној кући њен супруг Анђелко, његов брат Драган и њихова мајка Савка.

Предсједник општинске Борачке организације Зоран Гвозденовић рекао је да је изградња овог споменика почела прије десетак година и да је у његово уређење уложено око 20.000 марака.

- Захваљујући подршци Владе РС и уз помоћ општине Братунац успјели смо да уредимо ово спомен-обиљежје за 39 српских војника и цивила који су настрадали у Одбрамбено-отаџбинском и рату и 161 мјештанина Јежештице и околних села убијених током усташког покоља - рекао је Гвозденовић.

Анђа Ђукановић из Јежештице подсјетила је да су припадници такозване Армије РБиХ из Сребренице више пута нападали српска села на простору Кравице. Од напада на Божић 1993. године као нестао води се њен супруг Иван.

- Скоро три деценије трагам за његовим посмртним остацима. Овај споменик свједочи о трагедији која је задесила српски народ у два рата, али и опомиње да не смијемо заборавити оне који су своје животе дали за слободу коју имамо у Републици Српској - рекла је Ђукановићева.

Недељко Млађеновић је изразио велику захвалност предсједници Српске Жељки Цвијановић и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, који су помогли да буде завршено ово спомен-обиљежје.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана