Споменик на Тјентишту славној бици враћа стари сјај

Радмила Ђевић
Споменик на Тјентишту славној бици враћа стари сјај

Фоча - Посивјели и у маховину зарасли споменик Битке на Сутјесци у Долини хероја на Тјентишту поново враћа стари сјај, односно изворну бијелу боју.

Завршена је прва од четири фазе избјељивања споменика који симболизује тјеснац, односно излаз кроз који су партизани у Другом свјетском рату успјели да се пробију из обруча вишеструко бројније окупаторске војске.

Директор Националног парка "Сутјеска" Дејан Павловић појаснио је да су преостале да се ураде још три фазе чишћења, након чега би споменик требало да засија као некад.

- Споменик је третиран специјалним хемијским средствима за чишћење бетона и камена. То су посебне супстанце увезене из САД за бијели цемент од којег је изграђен споменик. Идуће године, када славимо 75. годишњицу од Битке на Сутјесци, споменик би требало да буде у потпуности очишћен и снијежнобијеле боје - истакао је Павловић.

Осим освјеживања, у плану је и замјена мермерног платоа око споменика.

- Овај пројекат финансира Влада Републике Српске и ово је први пут од његовог откривања 1971. године да се ради овако озбиљан захват - рекао је Павловић.

Меморијални комплекс у Долини хероја посвећен је једној од најтежих битака Другог свјетског рата на простору Југославије, која се одиграла 1943. године.

Споменик, који се састоји од два огромна крака од бијелог цемента, висока по 19 метара, дјело је вајара Миодрага Живковића.
Испред се налази спомен-костурница у којој је сахрањен 3.301 борац од више од 7.000 погинулих, а на брежуљку изнад споменика до којег воде степенице је амфитеатар на отвореном на чијим су полукружним бетонским тракама исписани називи партизанских јединица.

Меморијални комплекс посвећен највећој бици у Другом свјетском рату у тадашњој Југославији деценијама привлачи пажњу туриста из цијелог свијета.

Виле

Надомак споменика приводи се крају изградња и опремање двије луксузне виле чије је отварање најављено за новембар.

- Виле су капацитета 35 кревета и то ће бити нешто најлуксузније на овим просторима - нагласио је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана