Спомен-подручје Доња Градина у овој години посјетило 12.080 људи

Срна
Спомен-подручје Доња Градина у овој години посјетило 12.080 људи

Козарска Дубица - Спомен-подручје Доња Градина у првих шест мјесеци ове године посјетило је 12.080 људи, а највећи број посјета забиљежен је у априлу када та установа организује низ активности поводом обиљежавања пробоја посљедње групе јасеновачких логораша.

Директор Спомен-подручја Доња Градина Тања Тулековић рекла је да је помену и парастосу у Доњој Градини 23. априла присуствовало око 6.000 посјетилаца.

"На препоруку Министарства просвјете и културе Републике Српске знатно је повећан број школских посјета, те су Спомен-подручје Доња Градина, осим ученика из бањалучке регије, посјетили и ђаци из Требиња, Фоче и Калиновика", навела је Тулековићева.

Она је рекла да је свим ученицима одржан историјски час, а свим школама поклоњени наслови издавачке дјелатности Спомен-подручје Доња Градина, да би у школским библиотекама имали адекватну литературу за изучавање историографије Независне Државе Хрватске и концентрационог логора Јасеновац.

"Морам похвалити ученике петог два разреда Основне школе жВук С. Караџићж из Козарске Дубице који су нам поклонили своје радове о теми жМоја породица у Другом свјетском ратуж. Ученици су прикупили вриједне податке од својих родитеља, бака и дједова, пажљиво их записали и доставили нама. Након увида, наши кустоси су већ изашли на терен, снимили неке од дједова и допунили податке неопходне за нашу збрику", рекла је Тулековићева Срни.

Она је нагласила да је то један од начина на који се заједнички може допринијети чувању сјећања на претке и њихово страдање.

"Посјетиле су нас делегације из Русије, и то делегација из Нижњег Новгорода-епископ Городецки Августин са пратњом, изасланик Стејт департмента за питања Холокауста Томас Језгерди са сарадницима, изасланик британског Дома лордова за питања Холокауста Ерик Пиклс са сарадницима, Савез Рома жКали Сараж из Загреба, група професора историје из Швајцарске, дјеца са Косова и Метохије са својим домаћинима", навела је Тулековићева.

У низу редовних програмских активности у Спомен-подручју Доња Градина отворена је изложба под називом "Доња Градина - од села до меморијала", одржана радионица за средњошколце и отворена изложба дјечијих ликовних радова о теми "Јасеновац".

У Спомен-подручју Доња Градина одржан је припремни семинар за професоре историје и српског језика за љетну школу о изучавању Холокауста у Јад Вашему, те промовисана књига "Драксенић 1941-1945" у Бечу и Линцу, а у припреми је и трећи број часописа "Топола".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана