Спојили љубав према спорту и коњима

Илијана Божић
Спојили љубав према спорту и коњима

Бањалука - Такмичари из разних дијелова БиХ, али и далеке Финске преплавили су јуче плато бањалучког Коњичког клуба “Чокорска поља” гдје је одржано такмичење у прескакању препона “Бањалука 2019”.

Манифестацијом међународног карактера коњички клуб “Чокорска поља” обиљежио је јубиларних, десет година рада, а учешће је узело 30 такмичара из коњичких клубова из Српца, Бањалуке, Високог, Груда и Сарајева. Новина су учеснице које су дошле из Финске путем пројекта “Of Course, My Horse”, који се спроводи у сарадњи Коњичког клуба “Чокорска поља” са Удружењем грађана “Помозимо дјеци” и Омладинским центром “Ањала” из Коуволе у Финској.

Препонско јахање је једна од најпопуларнијих дисциплина у коњичком спорту и једна је од три олимпијске дисциплине.

- Коњички спорт код нас, али и у сусједним државама, још је у развоју и веома смо поносни што сваке године успијевамо да одржимо овакво такмичење. Покренули смо пројекат руралног развоја туризма кроз промоцију коњарства тако што ћемо у сеоска домаћинства која имају коње доводити туристе који су њихови љубитељи - рекла је Маја Лолић, предсједница Удружења грађана “Помозимо дјеци”, које са коњичким клубом реализује пројекат помоћи дјеци са потешкоћама у развоју.

Такмичење је било подијељено у четири категорије и то каприли тест и утакмице на 40 цм, 70 цм и један метар.

Понесена такмичарским духом, узбуђење и радост није крила ни једанаестогодишња учесница Миа Бошкић.

- Тренирам двије године у клубу “Чокорска поља”, а такмичила сам се у дисциплини 70 цм. Учествовала сам на многим такмичењима, гдје сам осим других и трећих освајала и прва мјеста - рекла је Миа.

Такмичење је отворила министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић, која је истакла да је коњички спорт нешто по чему би требало да будемо препознатљиви, посебно због тога што су у коњичком клубу “Чокорска поља” укључена и дјеца школског и предшколског узраста.

- Овај спорт је веома важан за здрав раст и развој дјеце. Неопходно је да поред такмичарског духа његујемо и однос према животињама и људима да би дјеца израсла у квалитетне личности. Коњи су укључени у терапеутско јахање, посебно са дјецом с потешкоћама у развоју, јер се показало да то утиче на унапређење њиховог здравственог стања - истакла је Тривићева.

Ентузијазам

Такмичење не би било могуће одржати без коњичког клуба “Чокорска поља” који постоји захваљујући великом ентузијазму власника.

- Својим свијетлим примјером показују да се на овим просторима могу покренути и приче које су нам биле недоступне - рекла је Маја Лолић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана