Шпедитери ће морати на испит

Анита Јанковић-Речевић
Шпедитери ће морати на испит

БАЊАЛУКА - Запослени у шпедицијама на подручју Српске мораће полагати стручни испит уколико буде усвојен нови закон о трговини, за који надлежни сматрају да ће подићи квалитет услуга у тој области, док шпедитери у новим прописима виде само удар на џеп.

Обавеза полагања стручног испита за обављање шпедитерских послова предвиђена је Приједлогом закона о трговини који ће се пред посланицима Народне скупштине РС наћи на осмој редовној сједници, која почиње данас. У том документу се наводи да ће испит бити један од услова за прибављање сертификата за обављање шпедитерских послова, а трошкови полагања ићи ће на терет оних који буду излазили на испит. 

- Висина трошкова биће накнадно утврђена правилником о полагању стручног испита лица која обављају шпедитерске послове, а новац ће представљати додатни прилив у буџет Српске - наводи се у Приједлогу закона чији је предлагач Министарство трговине и туризма РС.  

Стручни испит, осим оних који тек желе да се баве шпедитерским пословима, мораће полагати и дугогодишњи радници шпедиције. 

- Лице које на дан ступања на снагу овог закона посједује сертификат за обављање шпедитерских послова дужно је положити стручни испит у року до осам мјесеци од дана ступања на снагу правилника о полагању стручног испита - стоји у предложеним законским рјешењима. 

Директор шпедиције “Балкан” из Градишке Данијел Мацановић тврди да стручни испит неће битно утицати на квалитет услуга јер су оне већ сада на високом нивоу.

- У овом послу, који је сам по себи специфичан, најважнија је пракса јер шпедиција и царина подразумијевају широк спектар услуга чије обављање захтијева познавање великог броја прописа који се често мијењају. Ти испити не могу покрити ни један одсто знања, то су само додатни трошкови за нас - сматра Мацановић. 

Његово мишљење дијели и шпедитер из Бијељине Радмила Копривица која истиче да је полагање стручног испита већ дужи низ година пракса у Федерацији БиХ, те да Српска жели да се изједначи.  

- Код њих тај испит кошта 400 КМ и сигурно ће и код нас цијена бити ту негдје. Испит није неопходан - навела је Копривица. 

Ни директорица бањалучке шпедиције “Циамбелла” Маја Вучковић не мисли да ће бранша имати неке бенефите од полагања испита. 

- Били смо на састанку у ресорном министарству, гдје су нас упознали са намјером да буде уведен стручни испит, али нам није речено ни колико ће коштати, ни шта ће се полагати. Нас је 50 у фирми и ако сви будемо полагали испит, то ће изискивати озбиљан новац - казала је Вучковићева.  

У “Меридијан” шпедицији у Бањалуци кажу да већина њихових радника има сертификат те да им полагање стручног испита неће представљати никакав проблем, изузев трошка.

- Сматрамо да су нови прописи ништа друго до изједначавање са ФБиХ. Оном ко годинама ради у шпедицији то ће бити као нека потврда, али те мјере неће и не могу утицати на квалитет услуга - рекли су у “Меридијану”. 
 

Сертификати

Дејан Мацановић каже да је шпедитерима и до сада био потребан сертификат на основу којег су добијали шифру за приступ царинским програмима. 

- Сертификат за обављање дјелатности сада се добија од Министарства трговине и туризма РС на основу радног искуства и то на начин да раднику са високом стручном спремом треба година рада, оном са вишом школом двије године, док шпедитеру са дипломом средње школе требају три-четири године рада да добије шифру - појаснио је Мацановић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана