Специјална болница за психијатрију у Сокоцу суочена са бројним изазовима у пословању: Уз помоћ пријатеља лакша борба с кризом

Анита Јанковић Речевић
Специјална болница за психијатрију у Сокоцу суочена са бројним изазовима у пословању: Уз помоћ пријатеља лакша борба с кризом

БАЊАЛУКА - Специјална болница за психијатрију у Сокоцу, упркос бројним проблемима који отежавају њено пословање, захваљујући подршци друштвено одговорних компанија и појединаца и у кризним временима успијева корисницима пружити адекватну услугу.

Рад у овој здравственој установи, у којој се збрињавају и лијече пацијенти са најтежим облицима душевних обољења, организован је кроз шест одјељења и радноокупациону терапију, а ситуација у којој се тренутно налазе далеко је од завидне.

Вршилац дужности директора Специјалне болнице за психијатрију у Сокоцу Драган Булајић, који је на ту функцију дошао почетком априла, каже да су суочени са огромним наслијеђеним дуговима.

- Највећи је кредит од 2,5 милиона КМ који је сада дошао на наплату са мјесечном ратом у износу од 26.000 КМ. Затекао сам и бројне неплаћене рачуне. Дуг за воду износи 45.000, за лож-уље 81.000, струју 22.000 КМ. Добављачима хране и воћа дугујемо 12.000, а месарама 8.000 марака - набраја Булајић.

Побројани дугови у великој мјери им отежавају пословање јер мјесечна транша коју добијају од Фонда здравственог осигурања РС и која је једини извор финансирања ове установе није довољна за све трошкове.

- Мјесечна транша до сада је износила 316.000 КМ, али будући да је дошло до повећања плата од десет одсто, тај износ је повећан на око 340.000 марака и ових дана треба да добијемо прву увећану. Од тог новца исплаћујемо плате, рате кредита, превоз радника, па нам за храну и сервисирање рада болнице не остаје много - прича Булајић и додаје да запошљавају 127 радника, од којих су по систематизацији радних мјеста три вишак.

Како би пребродили ову кризу, Булајић каже да су се обратили бројним пријатељима и фирмама за помоћ. Међу првима се јавила компанија „m:tel“, од које је тражио помоћ у исплати новчаних на-града пацијентима на радној терапији.

- Посједујемо врт са два пластеника у којима сијемо паприке, парадајз, краставац, кромпир и друго поврће за болничку кухињу. Пацијентима који раде у врту исплаћујемо симболичне накнаде, а када сам преузео функцију, оне им нису биле исплаћене од новембра прошле године. Компанија „m:tel“ изашла нам је у сусрет и донирала новац којим смо исплатили те награде за два мјесеца - рекао је Булајић и упутио апел и другим компанијама у Српској да им помогну, наглашавајући да њихово мало њима значи много.

Истиче да им је свака помоћ добродошла како би закрпили бар неку од многобројних рупа. 

- Помоћ у новцу пружили су нам и начелници Калиновика, Гацка, Источног Новог Сарајева те градоначелник Источног Сарајева, а и Фонд здравства има много разумијевања када нам се појаве ванредни трошкови. „Микрофин“ нам је скоро донирао одређени износ за храну, као и фирма „Power“ - казује Булајић који је захвалио и шумском газдинству у Сокоцу које им редовно прискаче у помоћ.

Услови

Болница у Сокоцу тренутно има 144 пацијената, а услови су, каже Драган Булајић, више него задовољавајући, изузев на женском акутном одјељењу.

- И тај проблем ће ускоро бити прошлост. Влада РС одобрила нам је 94.000 КМ са ПДВ-ом за реконструкцију спрата на којем је смјештено мушко акутно одјељење. План је да након реконструкције на тај спрат пребацимо и мушко продужено одјељење, а у њихове садашње просторије пребацимо женско акутно јер су услови ту далеко бољи - појаснио је Булајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана