Спајањем Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе до јаче општине

Срна
Спајањем Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе до јаче општине

Источно Сарајево - Начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић сматра да би општина настала спајањем Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе, као и реорганизацијом општине Источни Стари Град била много значајнији фактор у политичком одлучивању од садашње двије мање општине и већа конкуренција другим локалним заједницама, прије свега у Федерацији БиХ.

"Подвала је и замјена теза да је неко овом идејом покушавао да оспори надлежности, позицију и постојање града Источно Сарајево. Говорио сам о реалним разлозима за постојање једне општине од Требевића до Крупца која би настала спајањем општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, као и реорганизацијом општине Источни Стари Град", изјавио је Ћосић Срни.


Појашњавајући своју недавну најаву да ће предизборни програм СНСД-а за предстојеће локалне изборе бити и територијална реорганизација града Источно Сарајево, он је рекао да је цијела идеја у вези са мандатним периодом 2016-2020. година.

"Када је ријеч о општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, оне географски чине једну цјелину и само их у два-три случаја дијеле путеви. Обје су мале површином, без ресурса, али имају становништво које им је најзначајнији ресурс. Имамо заједнички Дом здравља, Културни центар, Спортско-рекреативни центар", навео је Ћосић.

Према његовом мишљењу, структура запослених у општинским управама је таква да ће од 2016. до 2020. године један дио њих отићи у пензију и тако би могла да буде смањена и уједињена администрација.

"Регулациони планови у вези са градњом не би били различити. Имали бисмо једну, а не двије скупштине" - наглашава Ћосић.

Он тврди да би та општина имала и већу помоћ од Владе Републике Српске, а расподјела ПДВ-а би у најмању руку остала иста, ако не би била и већа.

Појашњавајући процедуру за реализацију ове идеје, Ћосић наводи да би се прво ишло на гласање у скупштинама општина, након тога на референдум у обје локалне заједнице, а по његовом окончању договорен би био датум спајања и назив нове општине.

Када је ријеч о реорганизацији општине Источни Стари Град, према његовим ријечима, прије двије године група од 67 грађана из те општине са подручја Требевића изразило је жељу за припајањем општини Источно Ново Сарајево јер су географски потпуно одсјечени од сједишта општине Источни Стари Град.

Он сматра да поједине одлуке које тренутно доноси руководство општине Источни Стари Град у вези са градњом и продајом земљишта на Требевићу, дугорочно посматрану, штетне по општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, град Источно Сарајево и Републику Српску.

"Нећемо да мала група људи одлучује о стратешки битним питањима за град Источно Сарајево и Републику Српску и због тога им треба одузети право продаје на Требевићу", истакао је Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана