Солидарност гради дом Игњатићима

Дејан Јовичић
Солидарност гради дом Игњатићима

СРБАЦ - Тешка животна прича Невене Игњатић из Српца дирнула је многе њене суграђане, који су се укључили у прикупљање новчане помоћи како би ова самохрана мајка са двоје малољетне дјеце, од којих је једно са посебним потребама, добила нови дом.

У првим данима акције “Кућа од срца” прикупљено је око 5.000 КМ. Акцију је покренуо Омладински савјет општине Србац, на иницијативу одборника Бранка Граховца, који је један од координатора ове хуманитарне активности. Граховац каже да Невена живи као подстанар, а скромна примања јој нису довољна да самостално ријеши стамбено питање, што је био главни мотив да покрену ову акцију.

- Прва сума од 1.120 КМ прикупљена је на недавном концерту Гоце Тржан на градском тргу у Српцу, гдје је сав приход од продаје пића усмјерен у ове намјене. Добили смо 900 КМ од екипа које су стигле до финала традиционалног турнира у малом фудбалу - рекао је Граховац.

Додаје да свакодневно стижу бројне донације. Јавило се и неколико донатора који су изразили жељу да помогну у радовима на кући, као и набавци намјештаја.

- Добили смо подршку градоначелника Лакташа Мирослава Бојића и одборнице Биљане Петковић, која је и секретар удружења “Осмијех жене”. Они ће обезбиједити пројектну документацију за изградњу куће, а финансијску помоћ ће нам пружити и општина Србац - истакао је Граховац.

Посебно истиче гест једног Српчанина који ради у иностранству. Он је понудио или парцелу за изградњу куће или могућност да је прода, а новац донира за ову хуманитарну акцију.

- Све донације су важне и много ће нам помоћи како бисмо покушали да до зиме овој породици обезбиједимо нови дом или бар да почнемо са изградњом - истакао је Граховац.

Невенин деветогодишњи син Живко од рођења се бори за живот након што му је пупчана врпца била везана око врата. Због тога је приликом доласка на свијет доживио тешку трауму, те болује од церебралне парализе, епилепсије и других тешких обољења.

- Након порода је реанимиран, а потом је пао у кому у којој је био неколико дана. Два мјесеца је провео на интензивној њези, али од тога се до данас није опоравио, због чега се налази на сталним болничким терапијама - каже Невена.

Тренутно чекају да добију термин у Заводу за ортопедију, физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић” у Бањалуци, како би провео неколико дана на вјежбама за побољшање координације покрета јер не може ходати и сједити самостално, нити држати подигнуту главу. Све отежава и бронхитис који има од рођења.

- Не може јести чврсту храну, па му дајем оброке на шприц. Стално се гуши и има температуру, тако да проводимо многе бесане ноћи - каже Невена.

Због константне бриге и пажње није у могућности да тражи посао, па преживљава углавном од социјалне помоћи коју добија из Центра за социјални рад.

- Радила сам осам и по година у кланици перади “Перутнина” у Српцу и морала сам престати како бих о њему водила рачуна. Много ми помаже кћерка Катарина, која има 12 година и која га повремено причува. Надам се да ћемо уз помоћ добрих људи успјети добити кров над главом како бисмо се лакше изборили са свим проблемима - истиче Невена.

Уплате

Донације за изградњу куће могу се уплатити на жиро-рачун који је отворен у Атос банци на број: 567 353 27 000047 98 са назнаком “Хуманитарна помоћ за Невену Игњатић”. Новац се може донијети и у кафе-бар “Дом” у центру Српца од осам до 14 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана