Соларне електране никле у Рогатици: Са Борика и Деветака струја иде у Билећу

С. М.
Соларне електране никле у Рогатици: Са Борика и Деветака струја иде у Билећу

РОГАТИЦА - У предивној природи села Бранковићи на платоу Борика и Рађевићима на обронцима Деветака никли су соларни панели из којих, иако су још у пробном раду, шаљу струју купцу у Билећи.

Укупна инсталисана снага три објекта у Бранковићима подно планине Сјемећ има 533 киловата. Њихова градња почела је првих дана маја ове године на земљишту које је било неупотребљиво за било какву пољопривредну производњу.

Уграђена је најмодернија опрема увезена из Кине са панелима који апсорбују сунчеву енергију са горње и доње стране, а која омогућава добијање више електричне енергије и брже враћање уложених средстава.

Паралелно са изградњом електрана у Бранковићима, вршене су припреме и за изградњу још три соларне електране у селу Рађевићи укупне инсталисане снаге 464 кЊ. Прва је пуштена у рад прошле седмице, а ако временске прилике дозволе, друга би требала до краја овог мјесеца, а трећа до краја новембра ове године.

План изградње шест соларних електрана на подручју општине реализује рогатичка фирма “Energy”, која је, према ријечима директора Мирана Фргање, настала осамостаљивањем од предузећа “Power”.

- У припремном периоду и током саме изградње објеката, у које је уложено близу два милиона марака, имали смо пуну подршку општинских органа у Рогатици и “Електродистрибуције” Пале. Радове су извели наши радници уз подршку стручњака. Нашим радницима ће бити повјерено и одржавање ових објеката који, судећи по пробном раду, неће имати пуно посла. Штавише, већ су овладали овим пословима и полако своје искуство преносимо другима - нагласио је Фргања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана