Соколачки одборници усвојили буџет општине након вишемјесечног кашњења: Пољопривредници ујединили политичаре

Горан Јањић
Соколачки одборници усвојили буџет општине након вишемјесечног кашњења: Пољопривредници ујединили политичаре

СОКОЛАЦ - Одборници Скупштине општине Соколац у петак на хитној сједници усвојили су буџет ове локалне заједнице за ову годину у износу 9,71 милион КМ што је за око 350.000 КМ мање у односу на првобитни нацрт буџета.

За буџет који је требало да буде усвојен још крајем прошле године гласало је 16 одборника, док је пет одборника ДЕМОС-а и ПДП-а било уздржано.

Начелник општине Соколац, Милован Бјелица рекао је да су одборници у скупштини ове локалне заједнице показали да раде у интересу грађана као и да су усвајањем буџета олакшали његов рад.

- Захвалан сам одборницима који су гласали за доношење буџета. Тешко је да ћемо све реализовати, видјећемо како ће се ситуација кретати јер то не зависи само од наше локалне заједнице. Тешка је ситуација у цијелом свијету тако да не знамо какво ће бити пуњење буџета - истакао је Бјелица.

Шеф клуба одборника СНСД-а у СО Соколац Ђорђе Радић нагласио је да је само једна ствар била потребна да споји одборнике и владајуће већине и опозиције, а то је пољопривредна производња.

- Мљекарство и пољопривреда у овом тренутку су нас окупили да им помогнемо и оставимо по страни све своје политичке ставове и неслагања те да изађемо у сусрет пољопривреди која је можда у овом времену пред нама најбитнија, како бисмо могли сами себи произвести храну - рекао је Радић и додао да ће владајућа већина пратити извршење буџета за текућу годину.

Он је истакао да је начелник изразио добру вољу и прихватио све амандмане клубова одборника.

- Неки клубови нису подржали буџет а њихови амандмани су усвојени и нејасно ми је њихово дјеловање - истакао је Радић.

Одборници владајуће већине окупљени око СНСД-а према Радићевим ријечима највише пажње скретали су на расподјелу средстава спортским клубовима, стипендије, помоћ породиљама за новорођено дијете као и помоћ за социјалне категорије.

Одборници СНСД-а осудили су напад на колегу Његоша Самарџију, док је Скупштина општине Соколац упутила апел да се напади на одборнике и све грађане Сокоца не дешавају те позвала све политичке актере на културу дијалога на уздржаност те поштовање слободе мишљења и политичког дјеловања.

Грантови

Милован Бјелица је додао и да је подржан приједлог повећања гранта за “Топлану” и Дом здравља у овој локалној заједници, а разлог за то јесте све тежа ситуација у којој се налази становништво.

- Већи дио нашег становништва користи гријање у становима, а посебно старија популација. До сада нисмо дозвољавали да се повећавају цијене услуга гријања, због чега смо ишли са повећањем гранта за “Топлану”. Грант за Дом здравља смо повећали да би се могла уредити просторија за постављање новог рендген апарата и да би могао да изврши своје обавезе према добављачима - рекао је Бјелица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана