Соколац: Прикупљена 61 јединица крви

Срна
Foto: Срна

СОКОЛАЦ- У акцији добровољног давања крви на Сокоцу прикупљена је 61 јединица драгоцјене течности, рекла је Срни Јелена Стојановић Лукић, шеф Службе трансфузије при Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске.

Лукићева је изразила задовољство одзивом давалаца.

"Имамо захтјева за тромбоците а све је већа потражња за крвним компонентама и у Болници `Србија`, рекла је Лукићева.

Предсједник Скупштине Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије Стојан Шљука нагласио је да је Соколац једна од дестинација у граду Источно Сарајево, гдје су акције давалаштва увијек успјешне.

Он је рекао Срни да се за данашњу акцију регистровано 75 лица, што је, како каже, велики број за једно мало мјесто.

Предсједника Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије Госпаву Пејић радује чињеница да је на Сокоцу све више нових давалаца међу којима има младих, што је показатељ да вишеструки даваоци позитивно утичу на окружење.

Пејићева је овом приликом нагласила да сви добровољни даваоци који дарују крв једном у години имају право на плаћену партиципацију у наредних 12 мјесеци, а лица која су десет пута дала крв трајно су ослобођена плаћања партиципације, уколико су осигураници Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Пејићева је поручила даваоцима крви да својим породичним љекарима треба да донесу књижицу о даровању крви, како би били евидентирани да могу остварити своја права.

Сокочанин Горан Шиљак данас је 36 пут даровао крв и чини то од 2001. године, редовно два до три пута годишње.

Он је заједно са братом Бојаном крв почео даровати од средњошколских дана.

Двадесетдеветогодишњи Милорад Ђуровић са Сокоца шести пут заредом даје крв и данас поручује младим генерацијама да немају дилему код добровољног давања крви, већ да имају на уму "да наше мало, некоме значи много".

 

Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије, које је организовало ову акцију, изразило је захвалност Црквеној општини Соколац за уступљени простор у Парохијском дому, гдје, како кажу, постоје сви услови потребни за успјешну акцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана