Соколац: Повеља општине - књижевнику Момиру Крсмановићу

Srna
Соколац: Повеља општине - књижевнику Момиру Крсмановићу

СОКОЛАЦ - Књижевнику из Београда Момиру Крсмановићу биће уручена Повеља општине Соколац поводом Илиндана - Дана и крсне славе ове општине, једногласно је одлучено на данашњој сједници соколачке Скупштине општине.

Златне плакете ове општине добиће Сокочанка Бојана Грујић, доцент на Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету Универзитета у Бањалуци и запослени у соколачком Дому здравља "Др Љубомир Ћеранић", што су одборници једногласно прихватили.

Сребрне плакете општине Соколац биће уручене успјешном пољопривреднику Младену Орашанину из села Жљебови, власнику предузећа "Биље и љекобиље" и соколачком хотелу "Златни бор", успјешном првредном субјекту у области туризма.

Златне значке општине Соколац, уз новчане награде од по 200 КМ, добиће ученик генерације Средњошколског центра "Василије Острошки" Ана Нешковић, ученик генерације Основне школе "Соколац" Милица Боровчанин и Сокочанка Милица Ујић, која је најбољи студент треће године мехатронике, роботике и аутоматизације на Факултету техничких наука у Новом Саду.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да ће Повеља ове локалне заједнице бити додијељена Крсмановићу, аутору више историјских романа о геноциду над српским народом на подручју Романије и Подриња почињеном у Другом свјетском рату.

"Он је писао о дугогодишњој табу теми страдања српског народа о којима млађе генерације не би знале, те у својим дјелима описао страдања око 1.000 српске нејачи са подручја општине Соколац", рекао је Бјелица новинарима, поводом приједлога о додјели признања.

Бјелица је нагласио да је Крсмановић, пишући о рату, говорио против рата и да је отргао од заборава једно вријеме које треба да послужи, не само као историја, већ и као опомена - да се то зло више никада не понови.

Он је навео да су одборници на данашној сједници Скупштине општине Соколац једногласно усвојили Стратегију развоја општине за период 2020-2030, у којој су приоритети дати заштити природних добара и богатог културно-историјског насљеђа у руралним подручјима Кнежине, Бара и Каљине, кроз реализацију више научноистраживачких пројекта које ће, нада се, подржати сви нивои власти у Српској и БиХ.

Бјелица је нагласио да је овим кључним развојним планом посебно мјесто дато и развоју дрвопрерађивачке индустрије и пољопривреде.

Одборник из опозициног клуба СНСД-а у Скупштини општине Соколац Ђорђе Радић оцијенио је да је Стратегија развоја нереална и тешко остварива и да више подсјећа на предизборни памфлет, али да су одборници овог клуба подржали, јер се односи на развој локалне зајендице.

На сједници Скупштине општине Соколац, између осталог, усвојени су и Извјештај о раду Комисије за популациону политику за прошлу и Приједлог програма намјенског утрошка средстава посебних водних накнада за ову годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана