Соколац поносан на свог хероја: Боровчанину одликовање због спасавања дављеника

ГС
Соколац поносан на свог хероја: Боровчанину одликовање због спасавања дављеника

СОКОЛАЦ - Соколачки херој Богдан Боровчанин биће одликован због спасавања дављеника у Црној Гори.

Начелник општине Соколац Милован Цицко Бјелица за 369портал каже да је веома поносан на Богдана и да је већ јасно да такву храброст и смјелост треба наградити највећим признањем. За наведени портал открива и о ком се признању ради.

- Веома сам поносан на Богдана и на његов храбри чин спасавања људског живота. Знам га као изузетног момка и већ сад сам одлучио да искористим своје надлежности и додијелим златну плакету општине Соколац нашем Богдану који је Соколац и Сокочане учинио поносним - каже Бјелица.

На плажи Јаз, у Будви, купачу од 36 година је изненада позлило у води усљед чега је престао да дише и почео да се дави.

Већина медија је као спасиоца истакла београдског доктора Игора Спурнића који је преузео дављеника, али тек након указане прве помоћи од стране Боровчанина, који је дављенику реанимацијом спасио живот.

Богдан каже да је са друштвом отишао на Јаз да се купа, а да је његова дјевојка примијетила да се нешто дешава у води.

-Мој пријатељ Жељко Тодоровић и ја смо пришли и видјели купача како извлачи другог човјека из воде. У први мах помислили смо да је некоме позлило. Притрчали смо и помогли му да га изнесе. Тек када смо га положили на плажу схватили смо да нема пулс и да не дише. Његово лице је било у потпуности плаво, усне такође, торзо, а ноге су му биле бијеле. Питао сам купача који је извукао из дубине несрећног човјека да ли зна шта да радимо, али је он био у још већем шоку од мене. Пошто сам некад, истина врло давно, био члан секције Прве помоћи, у сјећању ми је остао процес реанимације. Почео сам сам тако што сам му отворио дисајне канале затурањем главе, затим почео давати компресије и након тога вјештачко дисање. Поступак сам понављао до изнемоглости - испричао је Богдан за сербиантимес.

Указивање прве помоћи дало је, каже, резултате након пар минута.

-Након два-три минута друг је рекао да наставим јер му се учинило да је дављеник реаговао. Након још неколико покушаја, Маринко је, касније сам му сазнао име, почео да пљује крв. Повратио је дисање и пулс. Тада нам је свима лакнуло. Нисам био свјестан окружења у моменту, а онда сам схватио да се малтене цијела плажа сјатила око нас. Да се не би удавио у својој повраћци, окренуо сам га у бочни кома положај и он је наставио да избацује прогутану воду. Затим се појавио доктор, који му је дао пумпицу, јер Маринко још увијек није био при свијести, али је имао нормалан пулс и дисање. Моји пријатељи су још раније позвали хитну, којој је због гужве требало преко пола сата да дође. Моја дјевојка и пријатељи су сачекали хитну код оближњег хотела и довели их до мјеста на плажи. Хитна је покупила Маринка и упутили су се у болницу у Тиват. Доктор ми је честитао на брзој реакцији, као и пливачу који је извукао Маринка до плићака. На крају, најбитније је да је човјек преживио и надам се да неће имати никакве трајне посљедице послије овога - каже Сокочанин.

На храбри подухват поносан је и градоначелник Источног Сарајева. Љубиша Ћосић каже зда ће ускоро уприличити пријем за храброг суграђанина и поручио да је Богдан својим чином учинио поноснима своје суграђане у Сокоцу, Источном Сарајеву, али и цијелој Републици Српској.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана