Соколац: Подршка снимању филма о НАТО бомбардовању

Срна, Фото: Архива
Соколац: Подршка снимању филма о НАТО бомбардовању

СОКОЛАЦ - Општина Соколац обећала је Удружењу "Бастион" из Брчког сарадњу и дала подршку пројекту снимања филма о НАТО бомбардовању и посљедицама у Републици Српској и СР Југославији.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима након данашње посјете овог брчанског удружења да је ријеч о веома значајном пројекту којим се жели приказати стварно стање о рату у БиХ како би у свјетску јавност изашла истина о дешавањима на простору бивше Југославије од 1991. до 1995. године, као и о кризи на Косову и Метохији од 1999. године.

Он је изразио задовољство што иза овог пројекта стоји редовни професор на Медицинском факултету у Београду доктор Даница Грујичић, са којом су представници града Источно Сарајево прошле године разговарали о овој теми.

Бјелицу радује, како каже, што је овај пројекат добио подршку града Београда преко Канцеларије за младе и што ће га, како је најављено, подржати и владе Републике Српске и Србије.

Арсен Павловић из Удружења "Бастион" рекао је да се тренутно ради на припремама за снимање филма о НАТО бомбардовању и његовим посљедицам по здравље људи, први пут у Републици Српској и бившој Југославији.

Према његовим ријечима, "Бастион" је успоставио споразумну сарадњу са београдски Удружењем "Здраво млади", које води главни пројекат у Србији, тако што ће удружење из Брчког водити пројекат на територији Српске ради боље организације и логистике.

Павловић је рекао да почетак снимања филма зависи од епидемиолошке ситуације.

Директор соколачког Дома здравља Адријана Станар истакла је да су вођењем регистра у овој, као и другим здравственим установама у Српској, у посљедњих 12 до 13 година, дошли до податка да је повећан број обољелих лица од карцинома и масовних незаразних болести.

Она је додала да постоје неке индиције да се то доводи у везу са дешавањима на простору Српске и БиХ од 1992. до 1995. године и да би све то могло бити посљедица НАТО бомбардовања са пројектилима који су имали у себи осиромашени уранијум.

Удружење за очување српске традиције и културе "Бастион" формирано је прије двије године у Брчком и кроз сарадњу са Удружењем "Здраво млади" из Београда прикупља податке о локацијама и припрема се за снимање филма о НАТО бомбардовању у минулим ратним сукобима на подручју Српске и бивше СР Југославије.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана